Vis & water

Haring en spiering in IJsselmeer

12593
22 aug 2008

Spiering, haring en jonge stekelbaars trekken vooral in het voorjaar via de sluizen in de Afsluitdijk van de Waddenzee naar het IJsselmeer. Baars, pos en ook haring volgen de route juist ’s nachts en in de wintermaanden in omgekeerde richting.

Dat blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat over de vismigratie door de Afsluitdijk. Het in 2007 gestarte onderzoek moet de gevolgen duidelijk maken van de komst van nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk. Woensdag maakte Rijkswaterstaat de eerste resultaten bekend; begin 2009 worden de definitieve gegevens verwacht.

De vissen worden gevolgd met sonar, opgevangen in een fuik en weer losgelaten als duidelijk is om welke soort het gaat. De sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever vormen voor de vissen de enige verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. De nieuwe sluis krijgt een aparte doorgang voor vissen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.