Vis & water

Zeeuwse zeesportvissers naar Den Haag

13544
25 jan 2009

Bron: pzc.nl. DEN HAAG - Door toename van het aantal visnetten voor de kust, kunnen zeesportvissers nauwelijks meer de hengel uitgooien. Woensdag pleiten ze in de Tweede Kamer voor een 'nettenvrije-zone' van minimaal 250 meter voor de hele Nederlandse kust.

"Een kleine groep beroepsvissers, maakt het 650.000 zeesportvissers in Nederland onmogelijk om vanaf het strand nog een hengel uit te gooien", zegt Ben Biondina uit Kamperland. Hij is bestuurslid van Sportvisserij Nederland.

Overleg tussen de sport- en de beroepsvissers heeft niets opgeleverd. "Beroepsvissers willen niet wijken. Ik heb er begrip voor. Zij hebben te maken met grote problemen. De diesel is duur, dus kotters vissen soms nog geen 100 meter van de kust. Verder is er een kleine groep vissers die vlak voor de kust met netten vist. Dat gebeurt op zo'n kleine schaal, dat verder uit de kust vissen voor hen onrendabel is. Die mensen moeten dan ook schadeloos worden gesteld. Dat kunnen wij niet doen, de politiek wel."

De sportvissers komen ook in het gedrang door toenemende druk op de ruimte. "In Nederland vindt een herverdeling plaats van land en water. Zo worden natuurgebieden aangewezen en gebieden waar windmolenparken mogen komen. Het ministerie van LNV verzint voor elk probleem een oplossing, maar beziet onvoldoende alles in samenhang."

De vissers willen - samen met het Nederlands platform waterrecreatie en de KNRM - een nettenvrije zone. Biondina gaat woensdag samen met verschillende Zeeuwse vissers naar de Tweede Kamer.

Bron: pzc.nl

-> Meer over de hoorzitting over nettenvrije kustzone

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.