Vis & water

Sportvissers willen nettenvrije kustzone

16976
28 jan 2009

Bron: noordhollandsdagblad.nl. IJmuiden - De Nederlandse kust moet een nettenvrije zone krijgen tot 250 meter in zee. Zodat je ongestoord kunt sportvissen, zwemmen en surfen. Vandaag is bij de Tweede Kamer een hoorzitting over de nettenvrije zone. Beroeps- en sportvissers staan tegenover elkaar.

Het krioelt in de kustzone. De beroepsvissers zetten er hun netten. 'Staand want', dat rechtop in het water wordt gezet. Steeds meer kleine bootjes vissen in de kustzone. Op jacht naar harder of zeebaars waar geen visquotum voor is. Ook zwemt een enkel tongetje of kabeljauw in de mazen van het net. Mooie handel voor visboer en restaurants.

Sportvissers lopen te hoop tegen deze vorm van visserij. ,,Als je uitgooit, kom je in een net terecht. Niet alleen wij hebben er last van. Ook de badgasten'', zegt sportvisser Fred Bloot van Sportvisserij Nederland. De kust is volgens Bloot van groot belang voor de zeesportvissers. Cijfers: 650.000 sportvissers met een economisch waarde van 170 miljoen euro maken jaarlijks 5,2 miljoen vistrips.

Bloot is met beroepsvissers rond de tafel gegaan om een regeling af te spreken. ,,Dat lukte niet. Daarom zijn we naar de Tweede Kamer gestapt.''

Rems Cramer (KW2), staand wantvisser en druk doende met een regeling voor gecertificeerde tong, heeft een heel andere lezing. ,,We hebben twee afspraken gehad en er staat er nog een voor 28 februari. Ik vind het op zijn zachtst gezegd onfatsoenlijk dat ze nu zo'n actie hebben in de Tweede Kamer terwijl we nog in gesprek zijn.'' Volgens Cramer spelen de conflicten tussen sportvissers en beroepsvissers vooral rond de pieren van IJmuiden en Scheveningen.

Bron: noordhollandsdagblad.nl

-> Meer informatie over de hoorzitting, nettenvrije kustzone en zienswijze van Sportvisserij Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.