Vis & water

WNF-wedstrijd voor slimste vistuig om bijvangst tegen te gaan

9160
30 jan 2009

Bron: WNF. De inschrijving voor de ‘Smart Gear Competitie’, een internationale prijsvraag van het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor duurzaam vistuig, is geopend.

Voor deze prijsvraag, die al weer voor de vierde keer wordt gehouden, roept het WNF vissers, uitvinders, wetenschappers, studenten en ondernemers op om innovatieve ideeën in te sturen waarmee bijvangst aanzienlijk kan worden verminderd. De winnaar krijgt de hoofdprijs van 23.000 euro.

Bijvangst is een van de grootste bedreigingen voor dolfijnen, walvissen, bruinvissen, haaien, zeeschildpadden, zeevogels en ander zeeleven. Jaarlijks worden miljoenen tonnen aan onbedoelde vangst dood of gewond overboord gegooid. Slimmer vistuig kan dit probleem tegengaan en zo bijdragen aan bescherming van de natuur onder water.

De winnaar van vorig jaar was een Amerikaans team van ontwerpers. Het team ontwierp een visnet om schelvis te vangen zonder per ongeluk andere vissen zoals kabeljauw bij te vangen. Schelvis heeft de neiging om omhoog te zwemmen als hij het net in zwemt. Andere vissen zwemmen juist naar beneden. Door een opening in het net aan de onderkant kan de bijvangst sterk worden gereduceerd. Inmiddels gebruiken commerciële visserijen aan de noordoost kust van de Verenigde Staten dit vistuig en wordt het getest om te gebruiken in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese visserijen.

Het WNF hoopt op veel inzendingen. Algemeen directeur Johan van de Gronden: “Bijvangst is één van de grootste bedreigingen voor het leven onder water. Vooral van de Nederlandse vissers verwachten wij veel. Zij hebben in hun dagelijkse werk te maken met het probleem van bijvangst en kunnen ons als geen ander helpen. Deze competitie biedt een unieke mogelijkheid om praktische en creatieve oplossingen te bedenken, zodat we samen de bedreigingen van de natuur onder water kunnen tegengaan.”

Behalve de hoofdprijs van 23.000 euro zijn er nog twee prijzen van ruim 7.500 euro te winnen. Inschrijven kan vanaf nu tot 1 juli 2009. Een jury bestaande uit onder meer vissers, onderzoekers en wetenschappers beoordeelt de inzendingen.

Kijk op www.smartgear.org voor meer informatie over de winnaars van vorige jaren of om nu in te schrijven voor de competitie van dit jaar.

Bron: WNF

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.