Vis & water

Strijd tegen kreeft

19452
20 feb 2009

Bron: ad.nl. KAMERIK - De strijd tegen de rivierkreeft in de Wetering barst los. Voor 50.000 euro kan waterschap Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden flink onderzoek gaan doen naar de aanpak van het dier dat zich in Kamerik erg thuis blijkt te voelen.

,,De Kamerikse Wetering is een probleemgebied,’’ zegt woordvoerster Alien Kroeze namens het waterschap.

Niet alleen in de Woerdense kern zorgt de geknobbelde Amerikaanse soort voor problemen. Ook in de Lopikerwaard en in een poeltje in Drenthe zijn al soortgenoten ontdekt. Omdat nog heel weinig bekend is over de kreeftensoort, heeft het ministerie van verkeer en waterstaat nu dit geld beschikbaar gesteld.

Het waterschap gaat met de toegezegde euro’s literatuuronderzoek doen en veldwerk verrichten, zo legt Kroeze uit. Dit houdt in dat geïnventariseerd gaat worden wat in omliggende landen staat beschreven en bekend is over de kreeftensoort. Ook moet uit onderzoek in de Wetering zelf blijken wat te achterhalen is over de kenmerken van de soort. ,,Om meer zicht te krijgen op de situatie.’’

Duidelijk is op voorhand al wel dat het dier van invloed is op de omgeving waarin het bivakkeert. Zo eten ze planten op in het water en zijn ook viseitjes in de buurt van de kreeft niet veilig. Verder zijn ze verantwoordelijk voor ondergraving van de oever. ,,De beesten horen hier niet thuis. Ze breiden zich heel snel uit.’’ Uit het onderzoek moet ondermeer blijken hoe de dieren zich zo snel kunnen verspreiden. Mogelijk doordat vogels eitjes met hun poten meenemen naar andere wateren.

Op 10 maart vindt het eerste overleg plaats tussen betrokkenen bij het onderzoek. Hierbij is naast waterschaap Stichtse Rijnlanden een onderzoeksinstituut aanwezig. Net als het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waterschap Rivierenland en afgevaardigden van Sportvisserij Nederland. In dit overleg bespreken de verschillende partijen wat ze precies met de subsidie doen.

Voor het onderzoek is twee jaar uitgetrokken, zo stelt de woordvoerster. Daar voegt zij aan toe dat hieruit moet blijken of de rivierkreeft moet worden uitgeroeid in de Wetering. Zij sluit niet uit dat gedurende het onderzoek blijkt dat tussentijdse maatregelen nodig zijn, voor het verstrijken van de totale onderzoeksperiode van twee jaar.

Bron: ad.nl

-> Meer over rivierkreeften.
-> Overzicht soorten rivierkreeften (PDF)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.