Vis & water

Seks bestaat al 30 miljoen jaar langer dan we dachten

8904
26 feb 2009

AMSTERDAM - Opnieuw zijn embryo's ontdekt in de fossiele resten van een miljoenen jaren geleden uitgestorven vis. Dat schrijven Australische en Zweedse wetenschappers in Nature.

Afbeelding: Een 3D-reconstructie van 's werelds oudste seksers.

De embryo's werd ontdekt in een fossiel van Incisoscutum ritchiei, een zeer primitieve pantservis. De versteende resten zijn 380 miljoen jaar oud en werden gevonden in de Gogo-formatie, een voormalig koraalrif in West-Australië.

De vondst versterkt de gedachte dat pantservissen, ook wel placodermen genoemd, net als veel tegenwoordige haaiensoorten levendbarend waren. De klasse van de pantservissen is een voorloper of zijtak van de been- en kraakbeenvissen: de huidige ‘normale’ vissen en haaien.

Volgens de onderzoekers is het heel bijzonder dat sporen van levendbarendheid in fossiele resten worden aangetroffen. Vorig jaar werd een embryo aangetroffen in een vissenfossiel van vergelijkbare ouderdom.

Hoewel al sterke aanwijzingen bestonden voor de levendbarendheid van pantservissen, bevestigt de vondst dat deze vorm van leven geven veel vaker voorkwam dan altijd werd gedacht.

De onderzoekers lieten ook zien dat Incisoscutum, de mannetjes althans, vermoedelijk organen had die geschikt waren voor interne bevruchting. Vergelijkbaar met moderne haaien, zouden mannelijke pantservissen zich met die organen tijdens de daad vastklampen aan hun prehistorische partner.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.