Vis & water

Vis keert terug in Paardengracht

9589
09 mrt 2009

Bron: De Gelderlander CULEMBORG - De Eerste Culemborgse Hengelsport Vereniging (ECHV), de gemeente Culemborg en het Waterschapschap Rivierenland willen vis terugzetten in de Paardengracht. Dit is nodig omdat er vorig jaar een grote vissterfte is geweest. Door weer vis terug te zetten, ontstaat er een wedstrijdwater.

De Paardengracht is tientallen jaren een goed water voor viswedstrijden geweest met een mix van brasem, karper, voorn, zeelt, snoek en snoekbaars. Het karpervirus sloeg vorig jaar echter toe waardoor er een grote vissterfte was. Een actueel probleem waarmee bijna alle viswateren te maken hebben, is dat aalscholvers op vissen jagen. Een aalscholver is een watervogel die veel vis kan verorberen. Aalscholvers werken samen; ze jagen in groepen en eten binnen zeer korte tijd alle vis onder de veertig centimeter op, tenminste als er geen schuilplaatsen zijn voor de vis. Op zich is het geen probleem als er vis door reigers of aalscholvers wordt gegeten, maar de vis moet wel een kans hebben om te overleven.

Daarom gaat de gemeente Culemborg, als eigenaar van het water, samen met het Waterschap Rivierenland en ECHV schuilmogelijkheden creëren voor de vis. Het is de bedoeling dat de vluchtgangen zo snel mogelijk worden geplaatst, zodat de pootvis begin maart kan worden uitgezet. Dus net voor het paaiseizoen van de vis.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.