Vis & water

Zalm keert terug in de rivieren

12381
09 mrt 2009

Bron: AD.nl ROTTERDAM - De zalm is terug in de Hollandse rivieren. Nog een dikke maand en dan vinden weer veel nieuwe vissen hun weg van zee, via de Rotterdamse havens, naar de Rijn. Om in het najaar bij Keulen nieuwe wilde zalmpjes voort te brengen. Op de voet gevolgd door rivierecoloog Andre Breukelaar van Rijkswaterstaat.

Een bliep op het scherm. Vis 2881 passeert om 09.17 uur Spijkenisse. Hij dartelt wat rond in de Oude Maas en doet het kalmpjes aan. Pas een dag later wordt de vis met hetzelfde nummer gezien bij Kinderdijk. Zalm 2901 is ook in de buurt. Hij blijft een paar dagen hangen.

Inmiddels trekken bijna dagelijks zalmen door de Nieuwe Waterweg, op weg naar Duitsland. Hoeveel het er precies zijn, is niet bekend, maar twee jaar geleden werden er in Duitsland zeshonderd gevangen.

De vissen bereiken Duitsland via de Noord en de Waal, maar ook over de Nederrijn. Of nemen de Maas naar België, waar ook een paaigebied is. Vergissen in de route doet de vis zich nooit. ,,Een zalm vindt zijn weg terug aan de geur van het water. Die is overal anders, afhankelijk van de stoffen die in het water zitten,'' zegt Andre Breukelaar.

Nauwlettend houdt hij de zalm in de gaten door ze te voorzien van een transponder. Beroepsvissers vangen de dieren, waarna ze worden geopereerd. Zo'n transponder is een glazen buisje van 5 centimeter met een zendertje. Als die is ingebracht krijgt de zalm zijn vrijheid terug en zwemt verder stroomopwaarts. Op verschillende punten liggen kabels in het water. Als de vis daar overheen zwemt, geeft het dier een signaaltje af waar het zich bevindt. Dat krijgt ecoloog Breukelaar weer te zien op zijn computerscherm.

De transponder in de zalmen moet de ecoloog vooral duidelijk maken hoe de zalmen hun weg stroomopwaarts vinden. Een bijna onmogelijke reis, dat is wel bekend, maar er blijven nog veel raadsels over.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.