Vis & water

Tweede Kamer tegen beperking aalvangst beroepsvisserij

13923
19 mrt 2009

Op woensdag 18 maart werd in de Tweede Kamer weer gesproken over het Nederlandse plan om de aalstand te herstellen. In eerste instantie had de minister voorgesteld om gedurende september en oktober een vangst verbod voor de beroepsvisserij in te stellen.

Zelf had zij dit al teruggebracht tot alleen de maand oktober. De andere maanden zou de beroepsvisserij volledig kunnen doorvissen. Wel zouden zij -conform het plan van de Combinatie van Beroepsvissers- aanvullend zorgen dat ze 50 ton schone schieraal over de dijk zouden zetten tegen betaling door de overheid.

Alle partijen in de Tweede Kamer waren het er wederom over eens dat de situatie rond de aal zeer kritisch is. Alleen vond de meerderheid (CDA, PvdA, VVD, SP en SGP) dat ook deze ene maand gesloten tijd voor de beroepsvisserij veel te ver ging. Zij pleitten er voor om ook deze maand af te schaffen en hiertoe worden moties ingediend. Men wil vooral de glasaalvisserij (baby aaltjes) door beroepsvissers in andere landen (Frankrijk, Spanje, Portugal) beperkt zien. Waar men absoluut niets aan wil doen is de beperking van de eigen Nederlandse visserij op rode aal en schieraal (ofwel de ‘zwangere’ vrouwtjes)!

Sportvisserij en natuurorganisaties zwaar teleurgesteld

Gesproken werd over vooral verlies van werkgelegenheid en van de Nederlandse identiteit, die via een vangstbeperking voor de beroepsvissers, mogelijk verloren gaat. Het uitsterven van de aal bleek toch van de tweede orde. Alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks kwamen echt op voor het belang van de aal.


Is de aal ten dode opgeschreven?

Ondanks alle wetenschappelijke rapporten, evenals inbreng en lobbywerk door Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, stichting De Noordzee, Vereniging Natuurmonumenten, stichting Reinwater en Sportvisserij Nederland, is nog maar weinig succes behaald om tot een goed Nederlands aalherstelplan te komen. De genoemde organisaties beraden zich op verdere acties. De ogen zijn nu in ieder geval op Brussel gericht of zij straks dit Nederlandse broddelwerk gaat goedkeuren.

De enige partij die tot nu toe wel de eigen verantwoordelijkheid heeft genomen is de sportvisserij. Binnen Sportvisserij Nederland is besloten om als sportvissers vanaf 1 januari 2009 alle gevangen aal terug te zetten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.