Vis & water

Vissers azen op meerval (video)

15423
01 jul 2009

Bron: telegraaf.nl. AMSTERDAM - Hengelaars willen voortaan legaal op de Europese meerval vissen. In Nederland is de populatie de laatste jaren zo sterk toegenomen, dat deze rovers van soms wel twee meter lang zonder problemen aan de haak kunnen worden geslagen.

Dat bepleit Sportvisserij Nederland, de koepelorganisatie van hengelaars, bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tot op heden is het verboden om met een tros wormen of een stuk dood aas gericht op meerval te vissen. Doet men dat toch, dan is men in overtreding. De autoriteiten menen namelijk dat deze soort niet veel voorkomt, en derhalve niet gestoord mag worden. Gevolg is dat veel sportvissers uitwijken naar het buitenland.

 

Volgens Sportvisserij Nederland, waarbij zo'n duizend lokale hengelverenigingen met in totaal 550.000 leden zijn aangesloten, gaat het de laatste jaren juist erg goed met de meerval. Ook in Nederland. "Op alle grote rivieren, zoals de Maas en IJssel, is het aantal fors aan het stijgen. Er is geen biologische noodzaak om de meerval met rust te laten", betoogt woordvoerder Onno Terlouw. Soms zijn de vissen meer dan twee meter lang.

Toppredator

Ze varen wel bij de waterkwaliteit, die volgens Terlouw met sprongen vooruitgaat. Ook de stijgende temperatuur geeft de meervallen een flinke steun in de rug.

Met alle gevolgen van dien. In de brief aan het ministerie spreekt Sportvisserij Nederland van een 'toppredator, die invloed begint uit te oefenen op de gehele visstand'.

Meerval meldpunt

Om het pleidooi voor de meervalvangst met terugzetverplichting kracht bij te zetten, komt er op de site van Sportvisserij Nederland een meerval-meldpunt. Woordvoerder Terlouw: "Op die manier weten we beter dan nu waar ze zitten, hoe ze zich verspreiden, hoe groot ze zijn en in welke aantallen ze leven."

Bron: telegraaf.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.