Vis & water

Verburg wil vaart achter palingplan

6621
02 jul 2009

DEN HAAG - Ondanks bedenkingen van de Europese Commissie hoopt minister Gerda Verburg (LNV) nog dit jaar aan de slag te kunnen met het Nederlandse palingplan.

„Ik wil zo snel mogelijk helderheid hierover zodat de sector ermee aan de slag kan. Anders zijn we te laat voor dit seizoen. Hoe sneller we kunnen beginnen, hoe beter het voor de palingstand is”, stelde Verburg donderdag.

Ze reageerde op vragen uit de Kamer die meer wilde weten over de kritiek van Eurocommissaris Joe Borg (Visserij). Borg vindt dat dit plan vergeleken met plannen van andere landen, weinig maatregelen bevat om de palingvangst te beperken. Hij heeft om meer informatie gevraagd, en die geven we zo snel mogelijk, aldus de CDA-bewindsvrouw.

Ze wijst erop dat Borg niet de garantie heeft gevraagd dat dit plan werkt. „100 procent garantie is niet te geven. Als we groen licht hebben, moet het worden waargemaakt. Alleen dan kunnen we een bijdrage leveren aan het hoogstnoodzakelijke herstel van de aalstand in onze wateren.”

In het zogeheten beheerplan voor de paling is afgesproken dat de vissers 157.000 paairijpe paling helpen om langs dammen, stuwen en andere belemmeringen te komen zodat ze terugkunnen naar de paaigronden. Aanvankelijk wilde Verburg ook het vangen van paling ik oktober verbieden om de bedreigde soort meer gelegenheid te geven zich te herstellen. Een Kamermeerderheid floot haar echter terug. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren net als natuurorganisaties teleurgesteld. Ze vrezen dat de paling door dit beperkte plan ten dode is opgeschreven. Natuurbeschermers zien meer in een vangstverbod van zeker vier maanden.

-> Meer over over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.