Vis & water

WK Update: Internationale lof voor Lage Vaart

7686
09 aug 2009

Internationale WK-deelnemers, trainers en hengelsportjournalisten oordeelden zaterdag ronduit positief over het parcours aan de Lage Vaart. Tijdens de eerste wedstrijddag van de Sensas Challenge, de eerste én tegelijkertijd laatste grote wedstrijd op het parcours voor het WK op 5 en 6 september, toonde het water zich eerlijk en uitdagend. Deze wedstrijd wordt door veel internationale deelnemers gezien als een goede oefening en generale repetitie voor het WK.

Niet alleen onder water is alles dik in orde, ook boven de waterspiegel ziet het er allemaal erg goed uit. De oevers zijn gemaaid, een brede graszone markeert het deelnemersveld en het fietspad is ideaal om de vele duizenden toeschouwers langs de vissers te leiden.


Het WK parcours openbaarde zich eerlijk en uitdagend.

Ook de Vlaamse hengelsportverslaggever Richard Van Den Broeck was positief verrast door het wedstrijdwater en verwacht dat de Belgen er gemeen hard kunnen uithalen. Van Den Broeck: “Dit is 100 procent onze visserij. Veel voorn, baarsjes en ander klein grut en dan zo nu en dan een broodnodige brasem tussendoor. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar België moet hier een medaille gaan winnen.” Andere kanshebbers noemt hij Nederland en Engeland. “Het maakt eigenlijk niet uit waar je die Engelsen neerplant, die winnen gewoon.”


De Belgen vormen zonder enige twijfel een gevaar voor elk ander team.

Op deze eerste dag van de Sensas Challenge wordt in de praktijk duidelijk wat voor WK het waarschijnlijk gaat worden. Veel, heel veel vis tussen de 50 en 250 gram, een enkele grotere voorn, baars en dan natuurlijk die beruchte donkere Lage Vaartbrasems die zonder problemen over de 2-kilogrens heen tikken. Ultimate-man Eddy van den Hoogen liet in Vak A zien hoe je met twee van die bakken en een berg kleine vis je vak wint. Met 5780 gram was hij onverlaanbaar. Diego Da Silva in vak D, ougediende voor Frankrijk, was de absolute dagwinnaar met ruim 10 kilo.

Eddy van den Hoogen wint vandaag zijn vak door twee van zulke knotsen van brasems succesvol te landen.

Dat thuisvoordeel een betrekkelijk begrip is blijkt wel uit de teamuitslag na de eerste dag: op de eerste plaats staat het Sensas Team France, op twee vinden we die verduvelde Italianen en de derde plaats is dan weggelegd voor het Nederlandse Sensas Ultimate Team. Hoewel deze uitslag van dag 1 weinig zegt over de verhoudingen op het WK zelf is enige terughoudendheid over de einduitslag op 6 september wel op zijn plaats. De concurrentie is simpelweg kei- en keihard.

Voormalig wereldkampioen Jacoppo Falsini verspeelt een grote vis op dag 1 van de Sensas Challenge.


Jack Valkenburg van Team Grauvell en lid van de Nationale Selectie pakt een fraaie tweede plaats in zijn vak.

Dat niet iedere gehaakte brasem ook daadwerkelijk in wedstrijdgewicht kan worden omgezet merkte Dylan Oomen aan den lijve. Hij verspeelde een kapitale vis na circa vijf minuten uiterst bekwaam drilwerk.

Tussenstand na dag 1 (totaal 20 teams)

1) Team France: 7 punten

2) Team Italy: 16 punten

3) Team Ultimate-Sensas: 18 punten

4) Team Belgium: 21 punten

5) Team Grauvell: 22 punten

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.