Vis & water

Meldpunt meerval: Trek aan de bel!

14167
11 aug 2009

Meerval melden is van belang voor onderzoek naar de meervalstand in Nederland. Mogelijk kan deze vis uit de flora en fauna wet, zodat we er legaal op kunnen vissen. Dus trek aan de bel als je er een vangt!

Meervalmeldingen

Het aantal meervalmeldingen is stijgende, maar er zijn nog te veel sportvissers die hun meervalvangst niet melden. Sportvisserij Nederland vraagt u om via het meldpunt meerval de vangsten eenvoudig door te geven.
Er zijn bij het meldpunt al meervallen tot 190 cm gemeld, maar er worden nog grotere exemplaren verwacht! Meldingen van Europese meervallen ongeacht hun formaat zijn van harte welkom. Vangt u een meerval, vul dan even het formulier in.

Van belang zijn de volgende zaken:
- foto
- lengte
- vangstlocatie
- datum
- tijdstip


Sander Ossevoort bewijst met deze gigant van 190 cm dat er ware monsters rond zwemmen in Nederland!

De achtergrond van het project “Meld meerval”

De Europese meerval lijkt in Nederland met een gestage opmars bezig. Steeds vaker melden sport- en beroepsvissers vangsten van deze bijzondere vissoort. Ook tijdens visserijkundige onderzoeken worden vaker meervallen aangetroffen.
Niet alleen is het de grootste zoetwatervis, maar het is ook een extra roofvis die op
verschillende manieren kan worden bevist. Daarnaast kan een zich herstellende meervalstand als symbool gaan fungeren voor een ecologisch gezond riviersysteem.

De meerval staat in de Flora- en Fauna wet. Dit betekent dat er op deze soort niet gericht mag worden gevist. Wil de sportvisser kunnen profiteren van het herstel van de meervalstand dan is het noodzakelijk de meerval uit de Flora en Fauna wet en in de Visserijwet te krijgen. De eerste en (wellicht) belangrijkste stap hiervoor is het kunnen aantonen dat de populatie zodanig herstellende is dat er weer op verantwoorde wijze op kan worden gevist.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.