Vis & water

Brasem migratie op de Maas, deel 2

4615
14 aug 2009

In het bericht van juni 2009 werd al geschreven dat brasems niet stilzitten. Bepaalde brasems zwemmen actief de rivier de Maas op en af. Altijd benieuwd naar het gras van de buren, en nieuwsgierig naar wat er achter de horizon ligt van de stromende rivier de Maas!

Maar, met onze nieuwe gegevens, moeten wij dat bericht toch enigszins nuanceren. Het blijkt dat van onze gemerkte vissen er de afgelopen twee maanden, een groot aantal vrij behoudend zijn in hun migratiegedrag. Drie vissen slechts vertonen fanatieke zwembewegingen. De meesten zijn direct na hun uitzetting op de Loonsewaard de rivier de Maas opgezwommen en bevinden zich daar netjes tussen het aangrenzende stuwpand van Balgoij en Megen. En van tien vissen is onbekend wat er mee gebeurt is, zij werden niet geregistreerd.

Niet gezegd dat onze brasems de drang niet zouden voelen zich verder te verplaatsen op de rivier. Mogelijk lukt hun dit even niet, of hoeven ze nu niet zo nodig, en gaan ze wel tijdens het paaiseizoen… Volgend voorjaar zal blijken of dit het geval is.

Lees verder, download pdf.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.