Vis & water

Rivierkreeft gedijt prima in binnenvest Hulst

8706
17 aug 2009

Bron: pzc.nl. HULST - Erik van Giesen en Hans Crombeen (foto) deden dinsdag een opmerkelijke vangst op de binnenvest van Hulst. In plaats van een vis had een rivierkreeft zich vergrepen aan het aas van de hengelaars.

Een vangst waar sportvissers de komende jaren steeds vaker rekening mee moeten houden, verwacht bioloog George Sponselee. Volgens hem kunnen de diertjes zelfs een plaag vormen. "De rivierkreeft gedijt uitstekend in zoete wateren. Via ballastwater zijn ze ooit meegekomen naar Nederland en inmiddels verspreid over zoete wateren in heel Nederland. In Zeeuws- Vlaanderen valt de overlast nog mee en komen ze nog niet in groten getale voor."

Maar volgens Gerard de Laak, projectleider bij Sportvisserij Nederland, kan dat een kwestie van tijd zijn. "De rivierkreeft plant zich snel voort, mede doordat de overlevingskans erg groot is, omdat de mannetjes de eitjes beschermen. In Gouda en omstreken lopen ze zelfs over de straten." Volgens hem zorgen de kreeften, waarvan de Amerikaanse de meest voorkomende soort is, voor verstoring van het ecosysteem. "Ze eten waterplanten, graven gaten in de oevers en vormen concurrentie voor de vissen."

De beroepsvisserij bekijkt momenteel de mogelijkheid om de kreeft te vangen voor consumptie.

Bron: pzc.nl

-> Meer over rivierkreeften

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.