Vis & water

Vissers klagen aan de waterkant over onderhoud

8213
21 aug 2009

Bron: bndestem.nl. ZEVENBERGEN - Leden van de Zevenbergse hengelsportvereniging Het Alvertje zien met lede ogen dat veel visplekken nauwelijks meer te gebruiken zijn door slecht onderhoud.

"Vooral bij Tonnekreek is het een schandaal", vindt Christ van Dongen, een van de oprichters van Het Alvertje. "Bij Tonnekreek hebben ze visstoepen gemaakt, maar voor die visstoepen is geen water meer te zien. Zoveel vuil en plantengroei is er. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. "

"Gelukkig kunnen we daar nog wel vissen", nuanceert penningmeester/secretaris Jack Broeders van Het Alvertje. "We hebben nog altijd een goede relatie met de Brabantse Delta die doet wat binnen de mogelijkheden ligt."

Van Dongen: "Vroeger werd er iedere maand gemaaid. Dit jaar hebben we ze amper gezien. het zal allemaal wel met bezuinigingen te maken hebben."

"Wij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het water", zegt een woordvoerster van het Waterschap Brabantse Delta. "Met speciale boten zorgen we ervoor dat het meeste vuil wordt weggehaald. Maar soms is het water te ondiep en kunnen we niets doen."

De oevers bij onder andere Tonnekreek zijn zogeheten flauwe oevers. „Die oevers lopen minder steil af en dat is gedaan om andere planten en dieren een kans te geven. Daarom ook wordt er een jaar niet gemaaid”, zegt de woordvoerster.

Christ van Dongen onverstoorbaar: „Ook bij het Zwanengat is het raak. Omdat we daar onlangs een wedstrijd hadden, is er met een balk over de oever gegaan. Lag alles een paar dagen plat, maar nu staat al dat onkruid weer recht.”

Jack Broeders heeft wel een beetje begrip voor het wat mindere onderhoud. „Het waterschap moet zich meer en meer aan milieuregels houden. Dan mag dit weer niet, dan dat weer niet. Maar ik moet toegeven, er zijn plekken waar je nu heel moeilijk kunt komen en dat is wel jammer. De kosten om ergens te mogen vissen, worden steeds hoger en daar staat tegenover dat we steeds minder plekken hebben waar we kunnen vissen.” Broeders hoopt in ieder geval dat de relatie met het waterschap goed blijft. „Toen we bij het Zwanengat voor veertig vissers een goede plek moesten hebben, heeft het waterschap daar prima voor gezorgd.”

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.