Bron: columbusmagazine.nl. Een vlezige tonijnmoot, een bagel met gerookte zalm, een bord vol sushi... Velen van ons zijn dol op vis. Maar terwijl onze borden vol liggen, raken de zeeën steeds leger.
Als we op het huidige tempo doorgaan, dan zijn onze oceanen in 2050 leeggevist. Dat stelt de nieuwe documentaire 'The End of the Line'. Deskundigen trekken in de film aan de bel: alleen als er nu actie ondernomen wordt, kan het tij nog gekeerd worden.
Je eet toch ook geen broodje tijger
Het Wereld Natuurfonds probeert al tijden de boodschap over te dragen aan de consument, met de slogan 'Een broodje tonijn staat gelijk aan een broodje tijger'. The End of the Line benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de individu. Hoewel regeringen harder moeten optreden en er zeereservaten aangelegd zouden moeten worden waar niet meer gevist mag worden, kun je als consument ook je steentje bijdragen: eet minder vis en kies voor 'duurzame vis'.
Ernst van de situatie
Dat er nog hard aan gewerkt moet worden om de consument bewust te maken van de ernst van de situatie, blijkt wel uit de cijfers. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 96% van de bevolking niet op de hoogte is van de dreiging. En was jij je ervan bewust dat 40 % van de 100 miljard kilo vis jaarlijks weer dood overboord wordt gegooid, omdat het bijvangst is?
Quota overtreden
Door steeds geavanceerdere apparatuur, grotere vissersboten en grootschaliger operaties, maken de vissen geen schijn van kans meer. Quotas die door regeringen gesteld worden, worden overtreden en de vissers komen ermee weg, omdat er grof geld aan verdiend wordt.
Kleine vissers verliezen
Sommige zeeen zijn al leeggevist. De boten die daar actief waren, hebben zich naar andere gebieden geplaatst, zoals de kust van Afrika, waar lokale vissers, die afhankelijk zijn van de zee voor hun inkomen, de strijd tegen de groten verliezen.
Documentaire
De Bekijk de trailer hieronder van de documentaire The End of the Line: