Vis & water

Hengelvangsten van exoten waardevol voor wetenschappelijk onderzoek!

10922
11 dec 2009

Vangstmeldingen van sportvissers worden steeds belangrijker. Steeds meer onderzoekers zien de waarde van de hengelvangsten in. Het ministerie van LNV gaf Sportvisserij Nederland de opdracht om exotische vissoorten in kaart te brengen. Daar kun jij als sportvisser bij helpen!

Het gehele jaar door wordt er door heel Nederland fanatiek gevist. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist sportvissers snel een nieuwe soort aantreffen of een toename van een bepaalde soort opmerken. Sportvisserij Nederland heeft dankzij alle vrijwilligers die al via info@mijnvismaat.nl hun vangsten invoeren een waardevolle troef in handen die ook het ministerie niet onopgemerkt is gebleven.

Sportvissers werken op deze manier mee aan wetenschappelijk onderzoek en geeft dus extra waarde aan deze tak van ontspanning wat bijdraagt aan het verbeteren van het sportvissers imago.

Een mooi voorbeeld van een project waarin hengelvangst gegevens gebruikt worden is het project “Signalering Invasieve exoten”. Vanuit het ministerie van LNV is gevraagd waarnemingen van exoten aan te leveren. Met name de exotische grondels worden volop gevangen.

Om een goed beeld te kunnen leveren over de verspreiding van deze nieuwkomers is iedere melding van een exotische grondel waardevol. Op www.mijnvismaat.nl kun je al je vangsten kwijt nadat je geregistreerd bent. Voor vragen kun je altijd mailen naar info@mijnvismaat.nl

Lukt het niet een vis op naam te brengen klik dan hier op  voor de “opzoeksleutel”. Natuurlijk zijn andere vangsten ook van harte welkom.

De “most wanted” lijst met exoten waarvoor de meldingen in dit project zeer waardevol zijn:

1. Amerikaanse dwergmeerval (zwart) 
2. Amerikaanse dwergmeerval (bruin)
3. Amerikaanse hondsvis
4. Blauwband
5. Zonnebaars
6. Roofblei
7. Blauwneus
8. Zwartbekgrondel
9. Kesslers grondel
10. Pontische stroomgrondel
11. Witvingrondel
12. Marmergrondel
13. Donaubrasem
14. Knorrepos
15. Channel catfish

Recentelijk is er weer een nieuwe exoot met de hengel gevangen, namelijk de Amerikaanse dikkop-elrits.
Voor meer informatie over deze vangst kunt u kijken op www.bijzonderevangsten.nl


Foto: Marco Rouwhof

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.