Vis & water

Bouw kolencentrale mag door ondanks vissenscherm

4409
06 jan 2010

De bouw van de kolencentrale ’Maasvlakte Power Plant 3' (MPP3) van energiebedrijf E.ON gaat gewoon verder, maar er komt een aparte procedure voor de aanleg van een scherm dat vissen moet tegenhouden bij de koelwaterinlaat.

Volgens E.ON zorgde milieuorganisatie Greenpeace in december voor gekleurde berichtgeving door te suggereren dat de rechter de bouwvergunning voor de nieuwe kolencentrale van tafel had geveegd. Het energiebedrijf zegt echter in deze door Greenpeace aangespannen rechtzaak op vrijwel alle punten in het gelijk te zijn gesteld, behalve op één onderwerp. Dat betreft de aanleg van een waterscherm bij de koelwaterinlaat in de Europahaven dat vissen moet tegenhouden. Een degelijke beschermingsmaatregel is nodig volgens de flora- en faunaregels.

Centrale in 2013 echt in gebruik

Het energiebedrijf zegt dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de geldigheid van de oorspronkelijke bouwvergunning. De gemeente Rotterdam die de vergunning had verleend, bevestigt dat. De inmiddels begonnen bouw van MPP3 gaat daarom op basis van de oorspronkelijke bouwvergunning gewoon verder, maar voor het vissenscherm komt nog een aparte procedure. Hiervoor is een wijziging in het bestemmingsplan nodig.

De gemeente kan niet aangeven hoe lang een en ander zal gaan duren. E.ON zegt echter nog voldoende tijd te hebben. Het scherm hoeft pas klaar te zijn tegen de tijd dat MPP3 er staat. E.ON verwacht dat de bouw eind 2012 klaar is en dat de centrale in 2013 echt in gebruik kan worden genomen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.