Bron: hier.nu. UTRECHT - Toenemend zure oceanen en verder stijgende watertemperaturen zullen tegen het eind van deze eeuw koraalriffen wereldwijd de das omdoen, zo wijst nieuw onderzoek uit.
De voorspelde toename van de CO2-concentratie tot 450 parts per million (ppm) in het jaar 2050 zal koraal voorbij het punt van afsterven brengen.
In de volgende decennia zullen waarschijnlijk alle soorten uitsterven, zegt een internationale onderzoeksgroep van 24 koraalexperts, verbonden aan diverse universiteiten en overheden.
“De keuken staat in brand en het vuur verspreidt zich door het huis”, zegt Alex Rogers van de Zoological Society of London. “Als we snel en besluitvaardig in actie komen kunnen we het misschien nog blussen voor de schade onomkeerbaar wordt.”
Zuurder water
De oceanen absorberen grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen door de consumptie van fossiele brandstoffen. Maar bij dat proces vindt verzuring van het oceaanwater plaats.
Allerlei organismen die kalkskeletjes maken, zoals schelpdieren, koraal en verschillende soorten plankton, hebben toenemende moeite te overleven in het nieuwe, zure milieu.
Congres
Tijdens een groot wetenschapscongres in maart, waarvan de conclusies twee weken geleden zijn gepubliceerd, hebben 2.500 klimaatexperts wereldleiders opgeroepen dergelijke ecologische bedreigingen sterker mee te wegen tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen, waar tijdens de grote klimaattop in december dit jaar over uitstootverlagingen wordt beslist.
“Als wij toestaan dat het CO2-niveau de 450 ppm bereikt, wat tot nog toe wordt gezien als het meest optimistische scenario voor Kopenhagen, zullen we ’s werelds koraalriffen al op het pad van degradatie en uiteindelijk uitsterven hebben gebracht”, zo zegt John Veron, een Australische mariene bioloog.
Breekpunt
Volgens de onderzoeksgroep, die gisteren in Londen bijeenkwam, is 320 ppm de uiterste veilige grens voor koraal – en vormt een concentratie van 360 ppm het breekpunt. De huidige CO2-concentratie ligt echter al in de buurt van de 390 ppm en stijgt bovendien elk jaar met 2,1 volumedelen CO2.
Bron: hier.nu