Vis & water

Zwolse vis smaakt aalscholver

8102
08 jan 2010

Bron: destentor.nl. ZWOLLE - De vos en de steenmarter gingen de aalscholver voor met hun verschijning in stedelijke gebieden. Of het is omdat ze hun angst voor de mens verloren of omdat het voedselaanbod in de natuur afnam, feit is dat de roofdieren in steeds groteren getale in buitenwijken en binnensteden worden gesignaleerd.

De frequente verschijning van de aalscholver is van recenter datum. Volgens biologen is de visstand in de zeeën zo sterk afgenomen dat de vogels door honger gedreven naar stedelijke gebieden trekken, gebieden die ze vanuit hun schuwheid gewoonlijk meden.

Ook in het historische hart van Zwolle doken ze deze week ineens op; bewoners van de Thorbeckegracht en de Pletterstraat hadden de afgelopen dagen zicht op een groep van zo'n dertig aalscholvers. Dobberend in het water, duikend naar vissen, op dukdalven hun veren drogend.

Een groep Zwollenaren die de komst van de aalscholver met lede ogen zal aanzien zijn de sportvissers. De vogels eten dagelijks ruim een pond vis. In 2008 vroegen beroepsvissers de regering nog om maatregelen tegen de groeiende aalscholverpopulatie, die alleen al in het IJsselmeer elk jaar 60 tot 120 ton snoekbaars zou verschalken (de vissers zelf 150 ton). De vissers stelden voor om de watervogels af te schieten of hun nesten te vernietigen, om zo de visstand weer op peil te brengen. Zover is het nog niet, maar bij de Europese Unie wordt gewerkt aan maatregelen om de aalscholverpopulaties in te tomen.

Bron: De Stentor

-> Alles over de aalscholverproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide