Vis & water

Alles over wintersterfte en maatregelen

8542
12 jan 2010

Steeds meer wateren zijn inmiddels bedekt met een laag ijs, en vaak ook nog eens met een laag sneeuw. Omstandigheden die voor massale vissterfte kunnen zorgen. Als waterbeheerder kun je maatregelen nemen om dit (deels) te voorkomen.

Wanneer een laag sneeuw het ijs bedekt, dan kan het zonlicht nauwelijks in het water schijnen terwijl er wel zuurstof verdwijnt door rotting. Daarnaast kunnen in de waterbodem gif tige afbraakprodukten ontstaan, zoals ammoniak en zwavelwaterstof. Lang aanhoudende vorstperioden leveren dan ook steevast meldingen op over massale sterfte onder vissen ("wintersterfte").

Een negatieve invloed heeft winterse ijspret, doordat vissen verstoord raken in hun winterrust. De temperatuur van het water zelf vormt geen probleem, mits de vis kan acclimatiseren. Over het algemeen is een verandering van maximaal 5° C per dag mogelijk, gevolgd door een stabiele periode van enkele dagen om de stofwisseling op orde te laten komen. Een sterke temperatuurwisseling is onnatuurlijk.

Vissen die zich tijdens de winter ophouden in het warme water van een elektriciteitcentrale (kweekvis bijvoorbeeld), kunnen dood gaan door de temperatuurverandering die optreedt na het tijdelijk uitschakelen van de centrale. Een winterse bedreiging voor vissen kan in sommige gevallen ook de instroom van smeltwater met strooizout vanaf wegdekken zijn. Vissen die niet bestand zijn tegen hoge zoutgehalten leggen hierbij het loodje.

-> Lees meer over wintersterfte, maatregelen hiertegen en waar je vissterfte kunt melden.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.