Vis & water

Hoogheemraadschap Delfland wil rigoureus vis verwijderen doorzetten

11793
12 feb 2010

Zodra het ijs van het water is verdwenen, wil het Hoogheemraadschap van Delfland starten met het rigoureus verwijderen van meer dan 5000 kg vis uit het water in De Woudse Droogmakerij bij Den Hoorn en in Tanthof-West in Delft.

Foto: onder meer TV West was aanwezig

Het voornemen is om nagenoeg alle karper, brasem, giebel, kolblei, blankvoorn en snoekbaars uit deze wateren te verwijderen. Op 11 februari 2010 werd een informatieavond over het onderzoek gehouden voor omwonenden.

 

Groter project

Deze ‘onderzoeken’ maken deel uit van een groter project, waarbij gekeken wordt of je water helder kunt krijgen door bijna alle vis eruit te halen. Mocht dit lukken, dan hoeven waterschappen volgens de onderzoekers veel minder geld te besteden aan het verbeteren van de waterkwaliteit. In plaats van het water beter te zuiveren, te baggeren en het natuurvriendelijk in te richten en te beheren, haalt men gewoon alle vis er uit. Goedkoop en het lijkt nog schoon ook!


Volle zaal bij de informatiebijeenkomst van het waterschap

Bekijk hieronder de uitzending van TV West . Het item 'Sportvissers niet blij met plan Hoogheemraadschap Delfland' begint na 6 minuut 10:

-> Uitzending TV West (video)

Mede dankzij een oproep van Sportvisserij Nederland waren op deze avond – naast een handvol bewoners – zo’n 80 bezorgde sportvissers aanwezig. De laatste groep liet zich niet misleiden door de mooie woorden van het waterschap. Dat zegt te streven naar gezond en mooi water en middels de genoemde ingreep troebel water vol kroos te kunnen veranderen in een water met een gezonde visstand. De sportvissers begrepen echter haarfijn dat zij hier te maken hebben met een project dat de visstand behandelt als vervuilde bagger.

'Vissen afmaken'

-> Luister hier een fragment waarin een vertegenwoordigster van het Waterschap tijdens de bijeenkomst uitspraken doet over de eventuele vernietiging van vissen, tijdens een interview met RTV West.

 

De onderzoekers waren de hoeveelheden te verwijderen vis ‘even vergeten’ en konden zich niet herinneren dat de vis ook met zeer schadelijke warnetten wordt verwijderd. Sportvisserij Nederland kon echter helpen door uit de onderzoeksopzet te citeren.

In heel Nederland

Helaas weigerden medewerkers van het waterschap ook maar iets aan te nemen en werd vastgehouden aan de voorgenomen opzet. Ook werd niet ingegaan op de constatering van Sportvisserij Nederland dat het de bedoeling is dat dit experiment zal worden opgeschaald tot niet alleen het hele beheersgebied van Delfland, maar zelfs heel Nederland.

Sportvisserij Nederland hoopt in een aangekondigd overleg met het Hoogheemraadschap Delfland en het Waterschap Rivierenland op korte termijn alsnog het tij te keren.

Standpunten Sportvisserij Nederland

De standpunten van Sportvisserij Nederland ten aanzien van Actief Biologisch Beheer en het onderzoek van het Hoogheemraadschap Delfland en het Waterschap Rivierenland zijn hier te downloaden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.