Vis & water

Inloopmiddag aanleg vistrap binnen Masterplan Aa Veghel fase 2

5713
06 apr 2010

Waterschap Aa en Maas wil een vistrap naast de stuw in de Aa nabij het Ham in het buitengebied van Veghel aanleggen. Die bevordert de vismigratie in deze rivier. Het waterschap houdt op 15 april een inloopmiddag, waar geïnteresseerden het plan kunnen inzien en vragen kunnen stellen aan medewerkers van het waterschap.

Stuwen zijn nodig om het water op het juiste peil te houden. Maar ze vormen een barrière voor vissen. Die kunnen niet meer vrij van de ene plaats naar de andere zwemmen; hun leefgebied verslechtert of verdwijnt daardoor.Een gezond ecologisch systeem kenmerkt zich onder meer door goede mogelijkheden voor vismigratie. Daarom heeft het waterschap de knelpunten voor vismigratie binnen de gemeentegrens van Veghel geïnventariseerd. Een van die obstakels is de stuw bij het Ham. Daar komt nu naast de stuw een vistrap.

Stap voor stap

Vistrappen zijn er in verschillende soorten en maten. Hier is gekozen voor een zogenaamde bekkenpassage. Door middel van stenen en houten drempels worden een soort traptreden gemaakt. Het water stroomt hierdoor langzaamaan verder naar beneden. Vissen kunnen zo 'stap voor stap' tegen de stroom in zwemmen. Hierdoor komen geïsoleerde en daardoor bedreigde populaties weer onderling met elkaar in contact, wat deze populaties stabieler en gezonder maakt. Ook maken de vistrappen de paaigebieden bereikbaar.

Masterplan Aa Veghel

De aanleg van deze vistrap hoort bij fase 2 van het Masterplan Aa Veghel. Dat maakt deel uit van de herinrichting van het platteland in Noord-Brabant. In dit plan vertalen de gemeente Veghel en waterschap Aa en Maas hun ambitie om gezamenlijk een toekomstvisie en uitvoeringsplan te maken voor het beekdal van de Aa op het grondgebied van de gemeente Veghel. De Aa loopt daar vanuit Boerdonk door Erp richting Veghel. Eén van die ambities is een Aa die van bron tot monding vrij optrekbaar is voor vis. Dit project draagt bij tot de realisatie van die ambitie.

Planning

De inloopmiddag voor geïnteresseerden is op donderdag 15 april van 16.00 tot 19.00 uur op het gemeentehuis van Veghel. Daarna wordt het plan eind april ter goedkeuring voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur van het waterschap. Op het besluit van het waterschap is beroep mogelijk. De verwachting is dat we in september starten met de uitvoering van het project.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

Masterplan Aa Veghel maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.

Bron: Waterschap Aa en Maas

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.