Vis & water

Politiek stopt ruimen van vis

10958
23 apr 2010

Karpers, brasems, blankvoorns en tal van andere inheemse vissoorten die tot op heden het risico liepen om vanwege het ideaalbeeld van helder water te worden geruimd, kunnen opgelucht ademhalen. De Tweede Kamer heeft op 22 april een motie aangenomen die een einde maakt aan het grootschalig ruimen van vissen.

De motie die werd ingediend door Lutz Jacobi (PvdA) en Ad Koppejan (CDA) is met een overweldigende meerderheid aangenomen. Dankzij hun inzet lijkt de visstand in onze plassen, meren en kanalen gered en wordt de nadruk van het waterbeheer weer gelegd waar deze hoort. Namelijk op het verkrijgen van een goede waterkwaliteit en gezonde ecologische toestand.

Dat deze motie met overgrote meerderheid is aangenomen, maakt temeer duidelijk dat het regelmatig verwijderen van het overgrote deel van de visstand met als doel het water helder te krijgen niets anders is dan een vorm van structurele overbevissing die leidt tot onnatuurlijke en onevenwichtige situaties. Dergelijke maatregelen staan haaks op de kerngedachte van de Europese Kaderrichtlijn Water; namelijk het bereiken van duurzame en zo natuurlijk mogelijke watersystemen.

De afwijzing van beheersvisserijen door de politiek beschouwt Sportvisserij Nederland als een rechtvaardiging van haar verzet tegen deze extreme vorm van symptoombestrijding. Sportvisserij Nederland is van mening dat waterbeheerders zich dienen te richten op het verbeteren van de waterkwaliteit en biotoopherstel. Daarbij is de visstand een gevolg van de waterkwaliteit en niet andersom.

Lutz Jacobi (PvdA) en Ad Koppejan (CDA) dienden succesvol een motie in die Actief Biologisch Beheer, oftewel het grootschalig ruimen van vis, aan banden legt. Klik hier om de motie te bekijken.

Stemuitslag:

Fractie Zetels Voor Tegen Niet deelgenomen
CDA 41 X
PvdA 33 X
SP 25 X
VVD 21 X
PVV 9 X
GroenLinks 7 X
ChristenUnie 6 X
D66 3 X
PvdD 2 X
SGP 2 X
Verdonk 1 X

-> Meer over dit dossier

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.