Vis & water

Graskarpers ingezet tegen exotische waterplanten

11057
28 apr 2010

De Limbrugse gemeente Stein zet graskarpers in om de overlast door waterpest in de roeivijver in het Steinerbos tegen te gaan. Graskarpers komen van oorsprong uit China en waterpest uit Noord-Amerika; hier wordt dus een exotische soort ingezet om een andere exoot te bestrijden.

"Op dit moment is er veel overlast van waterpest; een waterplant. Hierdoor loopt het roeien in de vijver gevaar. We willen dit op een natuurvriendelijke manier aanpakken door graskarpers uit te zetten in de vijver. Zo’n 200 kilo graskarpers zijn uitgezet, klein en groot. Karpers gebruiken deze planten als voedsel en eten per dag een hoeveelheid planten op dat gelijk is aan hun eigen gewicht. We verwachten dan ook dat binnen enkele weken de overlast tot een minimum beperkt zal zijn.

Met rust laten

We willen vissers vragen deze karpers met rust te laten zodat deze hun werk kunnen doen", aldus Roy Kepser, bedrijfsleider recreatiepark Steinerbos.

De vissen konden vanwege de lange winterperiode pas onlangs worden uitgezet. Vorig jaar is de waterpest vlak voor de start van het seizoen gesnoeid. Het blijkt nu dat een natuurvriendelijke manier van beheren tot betere resultaten kan leiden. Het snoeien zorgde voor een toename van planten in plaats van een afname. Vandaar dat Stein kiest voor een nieuwe aanpak.

Niet voortplanten

"We blijven onderzoeken hoe we de problemen met waterplanten in de roeivijver nog beter kunnen oplossen en hoe we de overlast zo beperkt mogelijk kunnen houden voor de bezoekers die de roeivijver willen gebruiken", aldus Kepser.
Graskarpers kunnen zich in het Nederlandse klimaat niet voortplanten. In tegenstelling tot de waterpest is de graskarper dus geen invasieve exoot en zou de populatie op termijn vanzelf uitsterven als er geen nieuwe exemplaren werden uitgezet.

Bron: Nieuwslog.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.