Vis & water

De meerval duikt steeds meer op

17808
28 apr 2010

ZUTPHEN - De ruim 28 kilo wegende meerval die Randy Douglas uit Eefde afgelopen vrijdagavond bij de Vispoortgracht in Zutphen wist te vangen (zie ook de Stentor van maandag), heeft vele tongen losgemaakt in het hengelaarswereldje.

Foto: Voormalig hoofdredacteur van Hèt Visblad, Juul Steyn, met een monstermeerval

Geruchten over de grote roofvis waren er al jaren, maar het dier liet zich nooit zien.

Hengelaarsvereniging Ons Belang uit Zutphen heeft een foto van de vangst zelfs prominent op de website gezet. Bestuurslid Chris Lammers van Ons Belang vertelt dat het gaat om een echte toevalstreffer. "Zoiets vang je als sportvisser eens in je leven. Voor zover wij weten is deze vis nog niet eerder gevangen."

En dat terwijl het dier al jaren in de Vispoortgracht zou rondzwemmen. "Ik denk dat deze vis zo'n vijftien à zestien jaar oud is. Waarschijnlijk is ze hier ooit uitgezet. In de IJssel komt de meerval steeds vaker voor", vervolgt Lammers.

Ed Stoop van Sportvisserij Nederland is niet verrast. Hij vertelt dat de roofvis – in dit geval met een lengte van zo'n 1,60 meter volgens Stoop slechts een 'kleintje' – bezig is aan een flinke opmars in Nederland. "Via de grote rivieren heeft de Europese meerval Nederland bereikt. Er heeft ooit een inheemse Nederlandse soort geleefd, maar die heeft zich inmiddels al dusdanig gekruist met de Europese soortgenoot dat we niet zeker weten of hij nog bestaat. Wel kunnen we vaststellen dat deze rover zich steeds meer laat zien. Je mag er alleen niet gericht op vissen, de vis geniet een beschermde status."

Aan dit laatste zou binnenkort weleens een einde kunnen komen, vertelt Stoop. "Er gaan steeds meer stemmen op om de soort zijn beschermde status te ontnemen en hem op te nemen in de Visserijwet, zodat de soort bevist mag worden. Meervallen komen immers steeds meer voor."

Stoop – bekend van het televisieprogramma Vis TV – vertelt dat het dier zich aan praktisch alles te goed doet. "Het is zeker geen lieverdje. Er zijn meerdere verhalen bekend van kleine honden die in de maag van een meerval zijn verdwenen. Ook waterratten en eenden zijn niet veilig voor de vis. Als het echt honger heeft, dan eet het soms zelfs de eigen jongen op."

De meerval – te herkennen aan zijn grote kop met kleine ogen en zes tastdraden – is over het algemeen lichtschuw. Overdag houdt hij zich meestal op nabij de bodem. Pas in de schemering raakt hij actief. Rond die tijd kreeg ook Eefdenaar Randy Douglas vrijdag zijn vis aan de haak.

Een halve week na zijn memorabele vangst kan hij het nog nauwelijks geloven. "Ja, de telefoon heeft nogal gerinkeld. Veel mensen hebben mij met de vangst gefeliciteerd. Er gingen ontzettend veel geruchten rond over de mogelijke aanwezigheid van een of twee levende meervallen, maar niemand die dit met zekerheid kon zeggen", aldus de dolgelukkige Douglas.

"Na het maken van meerdere foto's heb ik de vis weer netjes teruggezet."

Bron: De Stentor

Noot van de redactie: uit archiefmateriaal van Sportvisserij Nederland blijkt dat er in de Vispoortgracht al meerval is gevangen in 1992 tijdens een visserijkundig onderzoek, met een lengte van 111 cm en een gewicht van 10,1 kg.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.