Vis & water

Vijver veranderde in viskerkhof

6057
24 aug 2010

Visserijvereniging De Hengelsport in Zwolle is woedend op de gemeente. Volgens de visstandbeheerder van een groot deel van het Zwolse viswater zijn er in de parkvijver van de Wezenlanden honderden vissen dood gegaan, omdat de gemeente op een verkeerde manier de bodem heeft laten maaien.

Volgens bestuurslid Jan ter Haar duurt het zo'n vijftien jaar voordat de visstand weer volledig is hersteld.

Momenteel wordt de vijver van Park De Wezenlanden gebaggerd en om dat werk vlotter te laten verlopen zijn ook de vele waterplanten op de bodem gemaaid. Het gevolg: zuurstoftekort in het water en massale vissterfte. Gisteren heeft de gemeente de vissen opgeruimd en zijn de baggerwerkzaamheden vervolgd.

Jan ter Haar, bestuurslid bij De Hengelsport, begrijpt helemaal niets van de werkwijze van de gemeente. "Als ze ons eerst hadden ingelicht, dan hadden wij ze kunnen vertellen dat dit niet de juiste manier is. Maar we hebben niets van ze vernomen. Nu zal het waarschijnlijk vijftien jaar duren voordat de vispopulatie weer op hetzelfde peil als begin dit jaar is."

Eigenaar Michael Komen van baggerbedrijf West Friesland noemt de kwestie 'een lullige samenloop van omstandigheden'. Volgens hem wilde de gemeente per se nu baggeren en niet eerder. Volgens het baggerbedrijf was het beter geweest om op een eerder moment te inventariseren of de bodem gemaaid moest worden om vervolgens de klus in etappes te klaren. "Hier zijn wij ook niet blij mee. Nu kijken mensen ons er op aan, terwijl het toch echt door de maaiactiviteiten van de gemeente komt."

De Hengelsport is diep ontdaan over de gang van zaken. Jan ter Haar: "Voor ons is het bijna niet te verteren. De gemeente heeft nul komma nul verstand van vissen. Die parkvijver is ons mooiste plekje. Van planten en vogeltjes weten ze alles, maar wat er onder het water gebeurd is een compleet mysterie voor hen. Dat blijk nu wel."

Verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water is waterschap Groot Salland. Die instantie heeft in opdracht van de gemeente de werkzaamheden uitgevoerd. Woordvoerder Herald van Gerner over de situatie: "Erg rot, maar je ontkomt er niet aan. We zien vaker dat als er gemaaid en gebaggerd wordt er vissen doodgaan. Dat is maatschappelijk geaccepteerd. Maar ik ben er ook nog niet helemaal zeker van dat dit alleen door de werkzaamheden komt."

Dat er op zo'n grote schaal vissen omkomen tijdens werkzaamheden kan Van Gerner zich ook niet heugen. "We zullen moeten kijken hoe dat precies heeft kunnen gebeuren."

De gemeente Zwolle was gisteren niet in staat om te reageren op de situatie in de stadsvijver van Park De Wezenlanden.

Bron: De Stentor

Lees ook: 'Woede om slagveld parkvijver' (De Stentor)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.