Vis & water

RWS bedankt vissers voor tien jaar vuilvissen

4395
30 aug 2010

DEN HELDER - Vissers uit Den Helder en Texel hebben de afgelopen tien jaar ongeveer 800 duizend kilo afval uit de Noordzee gevist. Om de vissers hiervoor te danken, werden ze aan de vooravond van de Helderse Visserijdagen in het zonnetje gezet. Schipper Nan Bakker van de HD 22 ontving een oorkonde.

Rijkswaterstaat sprak in 1999 met de vissers in de noordkop af dat zij hun bijvangst aan afval voortaan mee zouden brengen naar de haven. Zonder te hoeven betalen voor de verwerking. Hiermee was het project Vuilvissen geboren. Vissers nemen sinds 2000 speciale bigbags mee, waarin het opgeviste afval wordt bewaard. Bij terugkomst in de haven geven ze de bigbags af aan afvalinzamelaar Main, die voor verdere verwerking zorgt. Rijkswaterstaat betaalt de kosten.

Het project viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. Het voorbeeld van Den Helder heeft in alle visserijhavens navolging gekregen. In samenwerking met KIMO doen de twaalf havens in Nederland mee aan het Fishing for Litter-project. Tachtig schepen halen jaarlijks ongeveer 300.000 kilo afval uit de zee.

Tijdens de een feest- en sponsoravond vorige week vrijdag op de voormalige marinerijkswerf Willemsoord zette Rijkswaterstaat de vissers uit de noordkop in het zonnetje. Als eerste en trouwste aanvoerder van bigbags met opgevist vuil kreeg Nan Bakker een oorkonde uitgereikt. ,,Uit milieubewustzijn, en het scheelt ons zelf uiteindelijk ook werk door die rotzooi mee te nemen´´, aldus de Helderse schipper van de HD 22.

Bron: Visserijnieuws.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.