Vis & water

Ruisvoorn record van meer dan 2,3 kilo

13082
16 sep 2010

Een Engelse karpervisser landt voor het eerst een ruisvoorn van meer dan 5lb (5 lb = 2,27 kilo) en verbreekt daarmee een stokoud record.

De Britse recordvis woog maar liefst 2.325 gram en verpletterde daarmee het vorige record van 2.100 gram (uit 2001). De gelukkige vanger is Chris Moule, die de vangst deed tijdens een karpersessie op een 'geheime put' in Cambridgeshire.

Hij ving de ruisvoorn niet op een traditionele manier, maar met een 18mm pop-up tijgernoot boilie, in de hoop om juist ruisvoorns te ontlopen. "Op mijn normale boilies kreeg ik steeds aanbeten van ruisvoorns. Ik had er ook al een aantal gevangen van rond de halve kilo, daarom besloot ik met grover aas te gaan vissen. Ik wilde karper vangen!" aldus de 26-jarige electricien uit March.

"Na een bijzondere aanbeet wist ik meteen dat het geen spiegel of schub was, maar ik had geen flauw benul wat ik aan de lijn had hangen. Nadat de vis boven kwam dacht ik in eerste instantie aan een kleine kroeskarper, maar mijn vismaat zag meteen dat het om een megaruisvoorn ging."

"Hij was zo ontzettend groot, dat ik dacht dat het misschien om een hybride ging. We hebben daarom de foto opgestuurd naar lokale visexpert Joan Cole en die vertelde ons dat het weldegelijk om een pure ruisvoorn ging. Echt ongelofelijk!"

De weegprocedure is uitgevoerd volgens de richtlijnen voor nationale records en de weegschaal wordt bovendien nog officieel opgestuurd naar 'Weights en Measures' voor ijktests. Bovendien worden foto's verder bestudeerd om hybride met bijvoorbeeld brasem en blankvoorn uit te sluiten door leden van het 'British Record Fish Committee'.

Moule is echter overtuigd van zijn recordvis en gaat er vanuit dat hij wordt opgenomen in de recordlijst. "Ik was blij dat mijn vismaat erbij was, anders had ik er misschien voor moeten kiezen om de vis zonder foto terug te zetten en hadden we hier nooit meer over gesproken."

Bron: Angling Times

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide