Vis & water

Gerda Verburg pakt handel in dioxine-paling aan (audio)

6113
29 sep 2010

Gerda Verburg, minister van Landbouw, pakt de handel in dioxinepaling aan. Dit zei de minister deze week in DeGids.fm. Ze gaat binnenkort om de tafel zitten met het Productschap voor vis, de handel en de horeca.

Minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gaat de handel in giftige paling aanpakken. Dat zei ze in het VARA Radio 1 programma ‘De Gids.fm’.

Verburg reageert daarmee op de uitzending van Zembla van zaterdag 25 september. Daarin werd onthuld dat in het rivierengebied en in de Biesbosch wilde paling wordt gevangen én ook verkocht die vol zit met giftige stoffen, zoals dioxines en pcb’s. “Dit is buitengewoon ernstig”, aldus de minister.

Zembla toonde aan dat de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid al jarenlang weten dat er giftige paling wordt verhandeld. In 2007 schreef minister Verburg van Landbouw nog aan de Kamer dat zij het de verantwoordelijkheid van de vissers vindt om geen vuile paling op de markt brengen. Veel vissers weten zelf ook dat ze vervuilde vis vangen en verkopen. Ze kunnen dat blijven doen, omdat er volgens hen geen goede controle en handhaving is.

Verburg kondigde in ‘De Gids.fm’ aan dat ze nu snel met het Productschap Vis, de supermarkten, restaurants en horeca gaat praten over een stop op de handel in vervuilde paling. De vis mag niet meer worden verkocht; vissers die nog dioxinepaling vangen en verhandelen moeten worden aangepakt. Verburg wil de controles op vissers in de binnenwateren intensiveren. Verburg: “We gaan zorgen dat er een einde komt aan dioxine-paling.’

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2007 al aangedrongen op een vangstverbod op wilde paling die vol zit met giftige stoffen. Volgens minister Verburg is het niet mogelijk zo’n verbod in te stellen voor de betreffende gebieden, te weten de Biesbosch en het grote rivierengebied. Dit heeft te maken met eeuwigdurende vergunningen van de vissers. Bovendien is het niet duidelijk waar en wanneer zij precies uitvaren om op paling te vissen.

Bron: degidsfm.vara.nl

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.