Vis & water

Actie tegen waterkrachtcentrale Borgharen van start

7399
15 okt 2010

Op vrijdagmiddag 15 oktober om 15.00 uur zal in de oude raadszaal van het gemeentehuis op de Markt in Maastricht, de eerste poster tegen de bouw van een waterkrachtcentrale bij Borgharen worden aangeboden aan wethouder Nuss van Milieu.

De poster zal worden overhandigd door voorzitter Vic Hellwig van Visstandverbetering Maas, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van diverse regionale en landelijke organisaties, waaronder Sportvisserij Nederland.

De poster verbeeldt de grote schade die deze waterkrachtcentrale aan de vispopulaties in de Maas zal veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat het te bouwen visgeleidingssysteem dat de vissen om de turbines heen zou moeten leiden niet werkt. Op deze manier worden vissen vermalen en is het geen groene, maar rode stroom (!)

Bovendien moet voor deze waterkrachtcentrale de goedwerkende vispassage (in 2008 gereedgekomen!) die 3,1 miljoen euro heeft gekost, wijken.

Onacceptabel

Onacceptabel, vinden de organisaties Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg en Visstandverbetering Maas, met in hun kielzog het Zalmplatform, de projectgroep Aalherstel en de Waalse overheid die al 15 miljoen euro heeft besteed aan het herstel van de zalm in de Maas. Het maatschappelijk belang van dit uiterst geringe beetje stroom weegt niet op tegen het verlies aan trekvissen zoals de paling die in Europa dreigt uit te sterven. Daarbij zouden drie windmolens als alternatief van de waterkrachtcentrale net zo veel energie opleveren.

Visstandverbetering Maas kreeg in 1987 voor haar strijd tegen giftige lozingen in de Maas de eerste Milieuprijs van de Gemeente Maastricht, met het motto 'Alles van waarde is weerloos'.

Anno 2010 doet Visstandverbetering Maas met hetzelfde motto opnieuw een beroep op overheid, politiek en publiek om zorgvuldig met de wereld onder water - en met name de bedreigde trekvissen - om te gaan.

De aanbieding van de poster markeert het begin van een actie die zelfs tot in de hoogste rechtscolleges zal worden gevoerd.

-> download hier de poster (PDF)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.