Vis & water

Bleker verbiedt onverdoofd doden van paling

6577
17 jun 2011

Palingen mogen in de toekomst niet meer onverdoofd worden gedood. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) stelt het gebruik van een verdovingsapparaat verplicht.

Dat heeft hij donderdag laten weten. Het apparaat, dat de vissen met een stroomstoot buiten bewustzijn brengt, bestaat pas kort. Begin dit jaar heeft de eerste palingkwekerij het in gebruik genomen. Later dit jaar komt er een mobiele versie op de markt, waar kleinere rokerijen en individuele vissers gebruik van kunnen maken.

Nu wordt paling nog vaak onverdoofd in een zoutbad gegooid. Dat is nodig om ze te 'ontslijmen'. Maar het is ook controversieel, omdat de vissen zo aan hun einde komen doordat hun huid langzaam wegbrandt.

Bedwelmd

Met de nieuwe methode worden ze eerst bedwelmd en gaan ze daarna in het zoutbad, zodat ze er niets van voelen.

Met het verplicht stellen van het bedwelmingsapparaat geeft Bleker gehoor aan een wens van de Tweede Kamer. Die schaarde zich in april achter een pleidooi van de Partij voor de Dieren om het onverdoofd doden van paling te verbieden.

Wanneer het verbod van kracht wordt, is nog niet bekend. Bleker wil nog overleggen met de palingsector.

Bron: Nu

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.