Vis & water

Visretourwiel redt kleine vis uit koelwater (video)

5652
27 jul 2011

GRONINGEN - Jaarlijks sterven miljoenen vissen in de koelwatersystemen van de grote energiecentrales. De stad-Groninger Frides Lameris bedacht daar iets op; een visretourwiel.

De uitvinding bestaat uit een rad met schoepen, waarmee de vissen levend teruggebracht worden naar zee. Normaal worden de beestjes wel uit het water gefilterd, maar die filters raken verstopt en moeten worden schoongemaakt. Dat proces overleven ze vaak niet. Lameris bedacht een manier waarop de beestjes keurig, zonder geplons, in veilig water zakken.

-> Bekijk hier de video op RTV Noord

Voor zijn uitvinding kreeg Lameris de Cleantech Prijs van de provincie Groningen. Hij heeft er inmiddels patent op aangevraagd.

In de Eemshaven wordt het visretourwiel nog niet gebruikt; de uitvinding was nog niet klaar toen ze daar met de bouw begonnen. Er is al wel interesse uit Zwitserland.

Bron: RTV Noord

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.