Vis & water

Reclame Code Commissie: duurzame paling bestaat niet

7277
27 sep 2011

Zeist - De term 'duurzame paling' is misleidend. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie. De Stichting Duurzame Paling (DUPAN) - die de term in het leven riep- mag deze niet meer gebruiken omdat de claim niet is bewezen, maar consumenten ondertussen wel kan aanzetten tot consumptie van paling.

Volgens Greenpeace en het WNF kan het eten van een ernstig bedreigde diersoort nooit duurzaam zijn. Vandaar dat Greenpeace, met steun van het WNF, in mei van dit jaar een klacht indiende tegen de Stichting Duurzame Paling bij de Reclame Code Commissie.

De Stichting Duurzame Paling claimt dat ze door het uitzetten van gekweekte Europese paling op een dusdanige manier bijdraagt aan het herstel van deze vispopulatie dat het bevissen ervan mogelijk blijft. De lobbyclub bracht daarop een palingwijzer uit die spreekt van ‘duurzame paling’.

De projectgroep Aalherstel 2009 - waarin Sportvisserij Nederland, natuurbeschermingsorganisatie WNF en milieuorganisatie Greenpeace met andere maatschappelijke organisaties werken aan herstel van de palingstand - noemt deze claims misleidend. Onder aanvoering van Greenpeace werd daarop een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Vandaag bleek dat de Commissie de mening van de projectgroep Aalherstel 2009 deelt.

Broodje panda

De Europese aal (Anguilla anguilla) wordt met uitsterven bedreigd. Het volwassen palingbestand in Nederland is de afgelopen vijftig jaar met 95% gedaald. In Europa is het glasaalbestand – de hoeveelheid jonge paling- minder dan 1% van wat het was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De toestand van de Europese paling is daarmee nog zorgelijker dan die van de tijger,de panda of de berggorilla.

De Reclame Code Commissie noemt de term 'duurzame paling' misleidend. Volgens de commissie is niet aangetoond dat de palingstand verbetert door gekweekte paling uit te zetten. De Stichting DUPAN maakt in de palingwijzer niet langer gebruik van de term duurzame paling. Daarnaast mag DUPAN van de Reclame Code Commissie niet meer stellen dat het stilleggen van de aalvisserij geen optie zou zijn om het palingbestand te herstellen.

Supermarkten

WNF is blij met de uitspraak van de Reclame Code Commissie. "Niet voor niets hebben veel supermarkten al besloten om deze ernstig bedreigde diersoort uit hun schappen te verwijderen," zegt Johan van de Gronden, directeur WNF. ''Duurzame consumptie van een ernstig bedreigd dier bestaat niet.”

Alle grote supermarkten van Nederland zijn inmiddels gestopt met de verkoop van de paling, behalve Dekamarkt. Dit ondanks het duurzame visinkoopbeleid dat deze supermarkt pretendeert te hebben. Wil je meehelpen om de verkoop van paling te stoppen? Laat Dekamarkt via de klantenservice weten dat je dit onacceptabel vindt en dien een klacht in.

Advies

Volgens het WNF kan de palingstand zich alleen herstellen als de aalvisserij voor consumptie volledig wordt stilgelegd. Datzelfde advies is ook gegeven door internationale wetenschappers, verenigd in de International Council for the Exploration of the Sea (ICES).

Bron: WNF

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.