Vis & water

Verbod recreatieve staand wantvisserij Noordzeekust definitief

10966
13 dec 2011

Recreatief vissen met staand want vanaf de Noordzeestranden blijft verboden. Staatssecretaris Bleker heeft dat op 5 december in zijn brief aan de Tweede Kamer over het bruinvisbeschermingsplan kenbaar gemaakt.

De discussie over het wel of niet vrijgeven van de recreatieve staand wantvisserij (het te voet zonder visserijnummer plaatsen van netten in de brandingzone) heeft ruim een jaar geduurd. Aanvankelijk zou de staand wantvisserij langs de stranden, met een beperkte netlengte en een meldingsplicht voor iedere nettenvisser bij de gemeente, helemaal worden vrijgegeven. Een heel slecht idee volgens Sportvisserij Nederland. Dit vanwege de niet meer te controleren groei in de staande nettenvisserij en alle negatieve gevolgen die daarmee verbonden zijn. Die wildgroei in de nettenvisserij was destijds exact de reden om het verbod in te voeren.

Uitzondering Waddenzee en Westerschelde
Het risico van bruinvisverdrinking in staand want staat in de brief van 5 december centraal: dat risico blijkt langs de Noordzeekust groter dan in de kustwateren Waddenzee en Westerschelde. Daar komt nog bij, aldus de Staatssecretaris, dat langs de Noordzeekust bijvangst van trekvissen (zalm en zeeforel) in recreatief staand want plaatsvindt. Het verbod voor recreanten om recreatief een beperkte lengte staand want te zetten in de Waddenzee en de Westerschelde wordt wel opgeheven. Op de Waddenzee was staande nettenvisserij onderdeel van het historisch medegebruik en met het nieuwe besluit mag dat per 1 januari 2012 dus weer. Kustgemeenten krijgen een registratieplicht van nettenvissers, waarmee de omvang van de nettenvisserij en degenen die er gebruik van maken, beter in beeld komt. De mogelijkheid om dit bij te sturen blijft.

Staatssecretaris Bleker is met zijn besluit voor een belangrijk deel tegemoet gekomen aan de adviezen van Sportvisserij Nederland en de milieuorganisaties Stichting de Noordzee, Wereldnatuurfonds en Kustvereniging. 
Klik hier voor de brief van Staatssecretaris Bleker:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.