Vis & water

Boek over visziekten (gratis download)

7847
22 dec 2011

Afgelopen week hebben 10 medewerkers van Sportvisserij Nederland een cursus Visziekten gevolgd bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI).

Hierbij werd onder meer gebruik gemaakt van het boek “Ziekten van vissen, schaal- en schelpdieren”, dat voor iedereen te downloaden (pdf) is.

Het boek geeft een overzichtelijk beeld van de ziekten die kunnen voorkomen in de Nederlandse aquacultuur. Het CVI heeft een uitgebreid Vis- en schelpdierziektenlaboratorium, waar deze ziekten kunnen worden onderzocht en op naam worden gebracht. Als nationaal referentielaboratorium is het binnen Nederland de enige in zijn soort.

Het laboratorium bestaat sinds 1985 en heeft ruime ervaring en expertise op het gebied van allerhande visziekten van gekweekte consumptie-, wilde en siervis en sinds 2000 tevens van schelpdierziekten. Het wordt nationaal en internationaal dan ook regelmatig geconsulteerd op deze specialismen.

Diagnostiek van visziekten

Als een visteler of -eigenaar problemen heeft met zieke vis kan deze, op verwijzing van een dierenarts en na afspraak met het laboratorium, partijen levende vis naar het CVI brengen voor onderzoek. Na analyse van de voorgeschiedenis van het ziektegeval wordt sectie verricht, inclusief uitwendig en inwendig parasitologisch onderzoek.

Nadat de vis inwendig ook grondig is onderzocht op aanwijzingen die duiden op een virologische of bacteriologische aandoening, worden vervolgonderzoeken ingezet. Voor bacteriologisch onderzoek wordt bijvoorbeeld materiaal uit huidwonden of uit organen gebruikt. Voor virologisch onderzoek worden organen uit de vis gebruikt.

Boek downloaden

Het schitterende boek “Ziekten van vissen, schaal- en schelpdieren, van belang voor de Nederlandse aquacultuur” is geschreven door Dr. Ir. Olga Haenen, Dr. Ir. Marc Engelsma en Drs. Steven van Beurden, allen werkzaam bij het CVI. Het boek is digitaal te lezen en te downloaden via deze link (pdf).

Let op: het digitale bestand is 66 MB groot, dus bij een trage internetverbinding kan het even duren voordat het helemaal binnen is.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.