Vis & water

Visvoorziening voor vismigratie afsluitdijk

6936
16 feb 2012

Samen met de Waddenvereniging, Stichting Verantwoord beheer IJsselmeer en Vereniging van Vaste vistuigen gaat Sportvisserij Nederland de boer op met een concreet plan voor een vismigratie voorziening in de Afsluitdijk.

Afb: Artist impression van hoe de brakwater-rivier bij Kornwerderzand er ongeveer uit zou komen te zien.

De inzet is een heuse ‘brakwater-rivier’ door de Afsluitdijk, ter hoogte van Kornwerderzand. Met de Afsluitdijk kwam er in 1932 een abrupte afsluiting van de Zuiderzee (en daarmee ‘het achterland’) met de Waddenzee tot stand. Sindsdien is er nooit een vismigratievoorziening aangelegd.

Het sluizencomplex dat bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk ligt, voldoet niet aan de voorwaarden voor vismigratie en zorgt bovendien voor ‘uitspoeling’ van veel – met name jonge – vis. Dit is funest voor trekvissen als aal, zalm, zeeforel, bot, zeeprik en spiering, die afhankelijk zijn van een geleidelijke zoet-zoutovergang om hun levenscyclus te kunnen volbrengen.

Daarom is in opdracht van bovengenoemde partijen aan de bureaus Linkit Consult en Wanningen Water Consult gevraagd om een plan te maken voor een geschikte en effectieve manier om de Afsluitdijk voor vis migreerbaar te krijgen.

'Brakwater-rivier'

De partners in dit project zijn voor de ideale vispassage uitgekomen op een zogenaamde ‘brakwater-rivier’, direct naast de spuisluizen bij Kornwerderzand. Deze zou dan via een koker door de dijk lopen. Het idee voor zo’n zigzag slingerende rivier tussen het IJsselmeer en de Waddenzee past uitstekend binnen de ambities van de provincies Friesland en Noord-Holland en Rijkswaterstaat.

De initiatiefnemers, waaronder dus Sportvisserij Nederland, hopen hiermee na tachtig jaar de eerste stap te zetten naar herstel van vismigratie en een geleidelijke zoet-zout overgang bij de Afsluitdijk. Binnenkort worden de financieringsmogelijkheden voor de uitvoering van het plan – dat rekening houdt met natuur, recreatie, toerisme en (sport)visserij – verder verkend.

Zodra meer bekend is over dit plan, lees je dat meteen op deze website en in Hét Visblad.

Bron: Hét visblad

-> Meer vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide