Vis & water

Geen voorlopige voorziening IJsselmeer

6702
17 feb 2012

De voorlopige voorziening die Sportvisserij Nederland had aangevraagd tegen de vergunning voor de beroepsmatige visserij op het IJsselmeer, is afgewezen door de Raad van State. Een inhoudelijke beoordeling van de vergunning volgt later in de bodemprocedure.

De reden voor afwijzing van de gevraagde voorlopige voorziening is dat de visserijactiviteiten voor de korte termijn volgens de Raad van State geen onomkeerbare gevolgen hebben voor de visstand en de visetende vogels. Ook gaat de Raad van State er vanuit dat de bijvangst van vogels in netten van beroepsvissers geen onomkeerbare gevolgen heeft voor de vogelstand. Daarom vindt de Raad van State het onevenredig om de beroepsvisserij op het IJsselmeer op dit moment stil te leggen.

voorkomen verdere achteruitgang

De huidige vergunning van de beroepsvissers op het IJsselmeer loopt tot 1 juli 2012. Hiertegen heeft Sportvisserij Nederland beroep ingesteld bij de Raad van State. Daarbij is ook een voorlopige voorziening aangevraagd om tijdens de huidige vergunningsperiode een verdere achteruitgang van het Natura 2000-gebied IJsselmeer te voorkomen. Deze voorlopige voorziening is nu dus afgewezen door de Raad van State.

geen inhoudelijke beoordeling

De procedure omtrent de voorlopige voorziening leent zich volgens de voorzitter van de Raad van State niet voor een diepgaande en inhoudelijke beoordeling van de gevolgen van de beroepsmatige visserij voor het IJsselmeer. De inhoudelijke toetsing van de vergunning zal dus pas plaatsvinden in het kader van het beroep dat reeds door Sportvisserij Nederland is ingesteld.

herstel visstand en duurzame visserij

In die procedure zal de overbevissing en de alsmaar verder afnemende visstand die op grond van de huidige vergunning mogelijk is, nader aan de orde komen. Met deze procedure streeft Sportvisserij Nederland een herstel van de visstand en een duurzame visserij die in evenwicht is met de draagkracht van het water na. Daarmee ontstaat perspectief voor de visserij; voor zowel sport als beroep.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide