Vis & water

Vis met huidkanker ontdekt

5270
02 aug 2012

Slecht nieuws voor een zeebaars die woont in een gebied direct onder het grootste gat in de ozonlaag. Onderzoek wijst erop dat de vis huidkanker kan krijgen. Een primeur, dat dan weer wel: het is de eerste wilde vissoort waarbij huidkanker wordt geconstateerd.

Dat schrijven wetenschappers in het blad PLoS ONE. Ze bestudeerden de vissoort Plectropomus leopardus. Deze vis woont in het Great Barrier Reef.

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden 136 exemplaren. Twintig ervan hadden donkere beschadigingen aan de huid. Soms bedekten die beschadigingen zo’n vijf procent van de huid. In andere gevallen waren de vissen vrijwel helemaal donker. “De individuen die we bestudeerden, hadden uitgebreide melanomen, maar enkel aan het oppervlak,” vertelt onderzoeker Michael Sweet. “Dat betekent dat de kanker zich niet dieper dan de huid heeft verspreid, dus afgezien van de beschadigingen aan de huid waren de vissen gezond.”

-> Lees het hele bericht op Scientas.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.