Vis & water

Sharkatag: catch, tag and release!

6968
17 aug 2012

Tien charterboten met in totaal 230 sportvissers en enkele Tweede Kamerleden gaan op 22, 23 en 24 augustus vanuit Neeltje Jans naar de haaien. In het kader van het project Sharkatag wordt er drie dagen met de hengel op haai gevist om deze na vangst te kunnen merken. Na te zijn teruggezet levert een toekomstige terugvangst van een gemerkte vis belangrijke informatie op over de verspreiding en migratie van deze bijzondere dieren.

Foto John Kesteloo

Langs onze kust zwemmen steeds meer haaien. Dit betreft vooral gevlekte gladde haaien, maar oorspronkelijk komen er maar liefst negen soorten haaien en acht soorten roggen in de Noordzee voor. De beschikbare kennis over haaien en roggen is echter beperkt. Zelfs over de basale biologische eigenschappen van deze soorten is maar weinig bekend. Door hun lange levensduur en geringe aantal jongen per jaar, zijn ze wel erg kwetsbaar voor overbevissing. Wereldwijd zijn haai- en rogpopulaties dan ook sterk in aantal afgenomen.

 

Om meer te weten te komen over de verspreiding en migratiepatronen van de haaien, worden de tijdens het Sharkatag gevangen vissen allemaal gemerkt voordat ze worden teruggezet. Aan de hand van terugmeldingen uit de sport- en beroepsvisserij kan hun gedrag in kaart worden gebracht. Daarbij draagt dit evenement ook bij aan een grotere bewustwording over de bijzondere betekenis van deze soort in het Noordzee ecosysteem. Dat laatste is essentieel om de toekomst van deze belangrijke predatoren te waarborgen.

Sharkatag vindt zijn oorsprong in Schotland en heeft daar in de loop der jaren gezorgd voor een betere bescherming van haaien- en roggensoorten. Door dit concept ook in ons land te introduceren, dragen Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland bij aan een betere toekomst voor haaien in de Noordzee. Daarbij vormt Sharkatag een belangrijke aanvulling op de 174 haaien die vorig jaar en de 250 haaien die eerder dit jaar al zijn gemerkt. Om het onderzoek dat samen met IMARES wordt uitgevoerd te doen slagen, zullen er in de komende jaren nog meer haaien moeten worden gemerkt.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.