Vis & water

Mensen en vissen eten te veel plastic (video)

9687
28 jan 2013

Schadelijke stoffen uit plastic verstoren de hormoonbalans. Meer dan 36 procent van de vissen die in het Kanaal zijn gevangen heeft plastic gegeten. Dat blijkt uit onderzoek van de UK Marine Biological Association. Dat is ongezond voor vissen en mensen.

Het plastic blokkeert de maag van de vissen waardoor ze minder eten dan goed voor ze is. De giftige stoffen uit plastic worden door de vissen opgenomen en komen in mensen terecht als ze vis eten. Het plasticprobleem in de oceanen kan opgelost worden door alles wat van plastic is te recyclen.

Hieronder een indrukwekkende en confronterende video over de zogenaamde 'Plastic soup':

Hoe moeilijk plastic te vermijden is, beschrijft Florence Williams in The New York Times. Samen met haar 7-jarige dochter doet ze mee aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van plastic in en om het eten. Williams mag tijdens de deelname aan het onderzoek geen voedsel eten dat in plastic is verpakt. Dat is bijna onmogelijk, ontdekt ze.

Het doel van het onderzoek is nagaan hoeveel sporen van chemicaliën uit plastic die de menselijke hormoonbalans verstoren in de urine terug te vinden zijn.


Bizar: de maaginhoud van deze vogel bestaat grotendeels uit plastic.

Williams en haar dochter moeten ook andere contaminaties met plastic vermijden. Zo mogen ze hun nagels niet meer lakken en niet meer in auto’s rijden (de bekleding en dashboars van auto’s zijn ook bronnen van plastic-uitstoot). Williams heeft het gevoel dat ze tijdelijk in de negentiende eeuw leeft.

Amerikaanse vrouwen met een 19e-eeuwse levensstijl, te vinden binnen Mennonitische gemeenschappen, blijken daadwerkelijk veel minder hormoonverstorende chemicaliën binnen te krijgen. Hun urine bevat maar liefst 75 procent minder Bisfenol A (BPA), zo blijkt uit onderzoek.

Bron: 360 Magazine

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.