Vis & water

EU-parlement wil einde overbevissing

5615
07 feb 2013

Het moet afgelopen zijn met overbevissing. Ook het teruggooien van ongewenste vis (bijvangst) is niet meer van deze tijd. Dat stelde het Europees parlement in Straatsburg.

Een meerderheid van de afgevaardigden stemde voor voorstellen om de visserij duurzamer te maken. De visbestanden moeten tegen 2020 zijn hersteld.

Het EP wil dat de plannen deel gaan uitmaken van het nieuwe Europese visserijbeleid. Dat gaat het huidige Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) uit 2002 vervangen. Ondanks het GVB is bijna 70 procent van de Europese visbestanden overbevist, stelt de Europese Commissie in Brussel. Na het groene licht van het Europees Parlement voor het nieuwe GVB, moeten de EU-lidstaten er nog mee instemmen.

'Per 2015 duurzaam vissen'

"Eindelijk bepalen de natuurwetten de grens, en niet economische belangen. De hervormingen zullen voor meer vis en meer banen in de visindustrie zorgen", aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy in een verklaring. "Nu ligt de bal bij de ministers. Als zij akkoord gaan, vist Europa per 2015 duurzaam."

Volgens Gerbrandy geeft het hervormde GVB een impuls aan de Nederlandse visserij: "De enorme hoeveelheid subsidie die tot nu toe ging naar vissers die steeds grotere boten kochten, kan nu eindelijk gaan naar innovatieve en duurzame techniek, zoals de Nederlandse pulskorvisserij. Dat is een veel natuurvriendelijkere techniek waarbij de bodem niet wordt omgewoeld."

Bron: RTL.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.