Vis & water

Dijksma draait om EU sportvisserij amendement heen

5618
17 apr 2013

Deze zomer wordt in Brussel door de EU Commissie en de Raad van Visserijministers gestemd over het amendement dat de sportvisserij een plek geeft in het gemeenschappelijke EU visserijbeleid. Na vragen van Jaco Geurts (CDA, zie foto) gaat Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) de Tweede Kamer binnenkort per brief informeren over haar standpunt in deze kwestie.

Geurts stelde zijn vraag over de positie van Nederland inzake het EU sportvisserij amendement in het Algemeen Overleg visserij van vanochtend. Hij wilde weten wat de inzet van de staatssecretaris in Brussel wordt met de volgende stemming over dit amendement. Daar kreeg hij geen duidelijk antwoord op. Dijksma zei dat er zeker rekening moet worden gehouden met de sociaal economische belangen van de sportvisserij, maar dat dit geen formele plek heeft.

Geen genoegen

Geurts nam hier geen genoegen mee en stelde zijn vraag opnieuw. Hij constateerde dat de sociaal economische belangen van de sportvisserij momenteel geen formele plek hebben in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, maar dat er nu een amendement ligt om dit hier wel in op te nemen. Hij vroeg Dijksma expliciet wat zij met dit amendement gaat doen en wilde ook weten wat dit dan betekent voor de sportvisserij in Nederland.

'Sport'vissen

Dijksma draaide weer om de vraag heen door te antwoorden dat ze het prima vindt dat de sociaal economische belangen van de sportvisserij worden meegewogen, maar dat ze niet goed kan overzien wat de consequenties hiervan zijn. Op de gevolgen van het sportvisserij amendement heeft ze geen zicht. Dijksma vroeg zich daarbij af wat dit betekent voor de mensen die hun beroep in de visserij hebben. Het gaat volgens de staatssecretaris om ‘sport’vissen en moet natuurlijk niet ‘te gek’ worden.

Nadere actie

Omdat Geurts nog steeds geen duidelijk antwoord van Dijksma kreeg over de stemming van het amendement, is afgesproken dat de staatssecretaris de Kamerleden binnenkort via een brief informeert over haar inzet met betrekking tot dit onderwerp. Sportvisserij Nederland verbaast zich over de uitspraak van de staatssecretaris en vindt dat ze hiermee geen recht doet aan de belangen van de sportvisserijsector in Nederland en Europa. Hier wordt uiteraard nog actie op ondernomen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.