Vis & water

Stem op zalmenproject Roer

6678
05 mei 2013

Na de provinciale Pluk van de Pettefletprijs Limburg te hebben gewonnen, gaat de vrijwilligersgroep van de visstandbeheercommissie (VBC) Roerdal op voor de nationale variant van deze prijs. Sportvissers kunnen de VBC-vrijwilligers steunen door te stemmen op hun project dat de herintroductie van de zalm in de Roer ten doel heeft.

In VARA Vroege Vogels radio is in de uitzending van zondag 5 mei (tussen 08.00 en 10.00 uur op Radio 1) aandacht besteed aan het zalmproject. Daarin wordt ook bekend gemaakt dat het project is genomineerd voor de landelijke Pluk van de Petteflet prijs (€ 3000,- en een kunstwerk) van de Natuur en Milieufederaties en VARA Vroege Vogels. Op dinsdag 7 mei komt in de televisie-uitzending op Nederland 2 vanaf 19.20 uur het zalmproject ook aan bod. Sportvissers kunnen vanaf maandag hun stem op het project uitbrengen via www.vroegevogels.vara.nl.

Achttien paairijpe zalmen
De Pluk van de Pettefletprijs gaat naar het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien. De Limburgse jury was vooral onder de indruk van het grensoverschrijdende karakter door de samenwerking met de Duitsers en Belgen en de vasthoudendheid van de vrijwilligers om de zalm te herintroduceren. Mede dankzij de tomeloze inzet van het projectteam gaat het goed met de zalm in de Roer. In 2012 zijn achttien paairijpe zalmen de Roer opgetrokken, waarvan een aantal naar een kwekerij zijn gebracht om de vissen af te strijken. In februari zijn de eerste 7.000 eitjes naar een andere kwekerij overgebracht waar ze verder worden uitgebroed. Eind mei worden de eerste nakomelingen van deze Roerzalmen uitgezet in de Roer en haar zijbeken.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.