Hengelsportverenigingen zijn verantwoordelijk voor goed bereikbaar en bevisbaar viswater voor de sportvisser. Als visrechthebbende zijn zij ook (mede)verantwoordelijk voor een goede, voor de sportvisser aantrekkelijke visstand. Waterschappen en gemeenten zijn voor hengelsportverenigingen belangrijke partners om dit doel te bereiken.
Waterschappen en gemeenten streven in het waterbeheer breed maatschappelijk afgewogen doelen na. Het belang van de sportvisserij wordt daarin meegewogen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je als hengelsportvereniging wél op een heldere manier laat zien wat de doelen zijn die je nastreeft in je viswaterbeheer en hoe je die – samen met waterschap en gemeente – wilt bereiken. Dat doe je in een visplan.
Eenvoudig en duidelijk
Een eenvoudige manier om een kort en bondig visplan voor je viswater op te stellen is de online factsheetmodule, één van de modules van de gratis service Mijnhengelsportvereniging.nl. Het geeft je vereniging de mogelijkheid het viswaterbeheer duidelijk weer te geven en hierin duidelijke keuzes te maken. De sportvisserijmogelijkheden, milieukenmerken, visstand, knelpunten en wensen per viswater kunnen worden vastgelegd en worden vertaald naar een actieplan voor de komende vijf jaar.
Leidraad
In een volledig ingevuld factsheet (een kort en bondig visplan!) beschrijf je als visrechthebbende hengelsportvereniging het doel, het beleid en de uitvoering van het beheer van het viswater en de visstand. Zo'n plan is in de eerste plaats een leidraad voor jezelf en vervolgens geeft het je beheerpartners inzage in jouw viswater en de visie van jouw hengelsportvereniging op het beheer ervan. Daarnaast is het plan ook een belangrijk middel om je leden te informeren over de sportvisserijmogelijkheden en de toestand van je viswater.
De ingevulde factsheets kunnen op elk moment door je vereniging worden aangepast. Je kunt de ingevulde factsheets als PDF op je eigen verenigingswebsite plaatsen. De factsheets zullen zorgen voor een transparant viswaterbeheer en kunnen als communicatiemiddel worden gebruikt naar je leden en bijvoorbeeld je waterschap en gemeente.
Het invullen van een factsheet is eenvoudig en duurt een kwartier tot een half uur. Om je vereniging hierbij te helpen heeft Sportvisserij Nederland een handleiding (pdf) opgesteld.
Voor alle verenigingen
Let op: deze module wordt standaard en gratis beschikbaar gesteld aan verenigingen die een website beheren via Mijnhengelsportvereniging.nl. Ook verenigingen die alleen de VISpas module gebruiken, krijgen de beschikking over de module.
Verenigingen met een compleet eigen website buiten Mijnhengelsportvereniging.nl om, kunnen de module echter ook apart aanvragen, en wel hier.