Vis & water

Invasie van grondels (video)

15924
02 okt 2013

Gisteravond zond Vara Vroege Vogels een interessant item uit over de invasie van vier grondels in de Nederlandse wateren. Conclusie: het zijn er veel, ze zijn invasief en ze zitten door heel Nederland! Dat wisten we als sportvissers natuurlijk al, maar desondanks is het een leuk en informatief item dat de moeite waard is om te bekijken!

Sinds de opening van het Rijn-Donau-kanaal in 1992 komen vissen uit dat gebied naar Nederland. Grondels zijn daar een voorbeeld van. Het eerste aantoonbare exemplaar was de marmergrondel in 2003, die zich ondertussen al wijd verspreid over Nederland heeft ingenesteld. Verder kan je nog enorme aantallen van de zwartbekgrondel terugvinden en zijn er ook nog de Pontische stroomgrondel en de Kesslers grondel.

Check hier het item:

Supermigranten zijn het: bodembewoner, dikke kop, twee rugvinnen en vergroeide buikvinnen. Via de rivier naar Nederland gezwommen en nu zelfs te vinden in beekjes die niet in verbinding staan met de rivier. De grondel! In erg snel stromend water gebruiken ze hun zuigmond, samengevoegde borstvinnen die een schijfvormige zuigmond vormen, om zich vast te houden aan de rotsen en hun omgeving. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stroomopwaarts zwemmen via lekkende kleppen in sluizen.

Hier geldt de uitdrukking ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugde’ niet. De invasie van de grondels zorgt voor onderlinge concurrentie naar voedsel en schuilplaatsen. De zeldzame rivierdonderpad lijdt hier sterk onder. Ravon-onderzoeker Arthur de Bruin doet al jaren onderzoek naar grondels bij Giesbeek. Hij is al van jongs af aan gefascineerd door vissen en hij maakt regelmatig snorkelend een vast rondje. Hij zag de grondels toenemen van nul exemplaren in 2009 naar meer dan honderd grondels in 2012. Arthur verwacht dat er nu wel tot 500 zwartbekgrondels te vinden zijn. Te veel om op een snorkelrondje te tellen…

Bron: Vara Vroege Vogels

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.