Vis & water

Welke vis mag u nog zonder schaamte eten? (video)

12326
21 nov 2013

De deal van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) om de volledige import van Vietnamese pangasiusfilet in Europa uitsluitend nog via Zeebrugge te laten verlopen, heeft het debat over overbevissing en duurzame visserij weer aangewakkerd.

Welke vis mogen we eigenlijk nog eten? Via de VISwijzer van Stichting De Noordzee komt u het te weten.

Visbestanden staan wereldwijd enorm onder druk. Sommige wetenschappers zeggen dat de voorbije 60 jaar meer dan 90 procent van de visbestanden zijn verdwenen. Binnen 50 jaar zouden de meest gegeten vissoorten wel eens volledig uitgestorven kunnen zijn.

De volgende video brengt de problematiek rondom overbevissing haarfijn in beeld:

Het kunstmatig kweken van vissen wordt vaak als de oplossing bij uitstek naar voren geschoven. Toch is gekweekte vis niet altijd duurzamer dan wilde vis. De kunstmatige kweek kan soms tot ernstige milieuvervuiling leiden. Het oppervlaktewater kan besmet worden met mest en medicijnen of aangetast worden door ziektes en parasieten.

Een aantal vissoorten, zoals de paling of de tonijn, eten voornamelijk andere wilde vissen. Door die uit zee te halen en voor de kweek in te zetten, wordt het probleem van overbevissing alleen maar erger.

VISwijzer

Welke vissen mogen we dan eigenlijk met een goed geweten nog eten? Via de VISwijzer van De Stichting Noordzee komt u te weten of de vis die u dagelijks op uw bord serveert wel afkomstig is uit duurzame visserij of kweek.

Paling vermijden

Zo kunt u gekweekte paling beter vermijden. Het kweeksysteem is in principe milieuvriendelijk, maar de kweek is afhankelijk van jonge glasaaltjes uit het wild. De paling staat ook op de lijst van bedreigde diersoorten en het wegnemen van de glasaal uit het wild draagt bij tot de overbevissing van de aal.

Met de albacore of witte tonijn moet u zich geen zorgen maken. Deze wordt goed beheerd in de westelijke Stille Oceaan. De vangstmethode is selectief: er is weinig bijvangst en geen contact met de bodem.

Steur en zeeduivel

De steur is af te raden. Er zijn heel wat steursoorten en bijna allemaal worden ze met uitsterven bedreigd. De Belugasteur wordt vanwege haar eieren en de populariteit van kaviaar als luxeproduct al twintig jaar overbevist en is al een tijd met uitsterven bedreigd.


Zeeduivel

Ook de zeeduivel bestelt u beter niet als u op restaurant gaat. De vis is erg gewild vanwege haar smaak en de structuur van het vlees. Het resultaat hiervan is steeds hogere visserijdruk. Er worden vooral teveel jonge exemplaren gevangen.

Ansjovis en biologische forel

Als afsluiter nog een paar aanraders. Maakt u zich vooral geen zorgen als u een pizza met ansjovis bestelt. De vissoort is een prima keuze.

De visserij van ansjovis in de Golf van Biskaje was vijf jaar lang gesloten omdat er veel te weinig aanwas was. Nu is het bestand hersteld. De aanwas is ook weer goed en de visserijtechnieken zijn selectiever geworden.

Ook biologische forel is aan te raden. De forel die wij eten is vrijwel altijd gekweekt. Dit gebeurt vrij netjes. De vis is wel afhankelijk van een eiwitrijk dieet, dat grotendeels uit zee komt. De biologische forel krijgt duurzamer voer, wat een pluspunt is.

Bron: Demorgen.be

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.