Vis & water

Ieren enteren Nederlands vissersschip (video)

7921
25 nov 2013

Een groot Nederlands vissersschip is afgelopen weekend door de Ierse marine geënterd omdat de vissers illegaal zouden hebben gevist. De vistrawler Annelies Ilena uit Katwijk voer op zo'n 200 kilometer voor Tory Island in het graafschap Donegal, het noordwesten van Ierland.

Ierse media meldden zaterdag dat de bemanning dode vissen terug gegooid zouden hebben.

Het zou gaan om het teruggooien van vissen met een relatief lage waarde. Door dat te doen, stijgt de kwaliteit van de vangst en wordt daardoor de opbrengst verhoogd. Tegelijkertijd zorgt het voor vissterfte en het teruggooien is volgens EU-wetgeving verboden.

Scherpere controles

Ierse vissers beklaagden zich al eerder over de Annelies Ilena. Volgens hen gooit de bemanning voor iedere ton vis die aan boord wordt gebracht, twee ton terug in het water.

De vissers eisten dat het schip voortaan strenger wordt gecontroleerd. Dat lijkt nu te zijn gebeurd, zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst.

Check hieronder een video die het fenomeen 'discads' treffend in beeld brengt:

Zembla

Afgelopen winter leggen de Franse autoriteiten in Cherbourg de supertrawler Maartje Theadora aan de ketting. Eigenaar van het schip, het bedrijf Parlevliet en Van der Plas uit Katwijk, moet een boete betalen van bijna 600.000 euro voor het vissen met een verboden net.

Nederlandse supertrawlers bevaren de wereldzeeën, op zoek naar scholen haring, horsmakreel en makreel. Hun grote netten en hun gigantische vangsten leiden bij kleinere vissersbedrijven en milieuorganisaties tot zorg en kritiek. Zembla besteedde er een uitzending aan; 'Wild West op zee'.

Dertiende schip

Annelies Ilena is het dertiende schip dat dit jaar door Ierland is opgebracht vanwege een mogelijke overtreding van de visserijregels. Het is het grootste vaartuig dat ooit door de Ierse marine is opgebracht.

Met zijn 144 meter lengte is de Annelies Ilena de grootste vistrawler ter wereld. Het ligt inmiddels in de haven van Killybegs.

Exacte reden

Rederij Parlevliet en Van der Plas uit Valkenburg (ZH), de eigenaar van het schip, weet de exacte reden voor het opbrengen van de Annelies Ilena nog niet.

Dick Parlevliet laat zaterdag weten dat de Ierse autoriteiten hem daarover nog niet hebben ingelicht. Hij verwacht dat er maandag een hoorzitting is bij de rechtbank in de stad Donegal. Parlevliet zal daarbij aanwezig zijn.

Bron: nu.nl/ Zembla

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.