Binnen vier uur tijd kreeg Rijkswaterstaat het in april voor elkaar om 300.000 glasaaltjes en 150.000 spierinkjes van de Waddenzee over te zetten naar het IJsselmeer, door de sluisdeuren op de Afsluitdijk kort achter elkaar te openen.
De glasaaltjes en spierinkjes bleken namelijk massaal voor de sluisdeuren te liggen wachten om naar het zoete water in het IJsselmeer te kunnen zwemmen. De aangepaste bediening van de sluizen is een onderzoek van Rijkswaterstaat, uitgevoerd door Arcadis.
De aangepaste bediening van de sluizen is een onderzoek van Rijkswaterstaat, uitgevoerd door Arcadis, naar het visvriendelijker beheren van de spui- en schutsluizen in de Afsluitdijk. Deze nieuwe manier werkt aanzienlijk beter dan via de normale bediening van de sluis en de scheepvaart ondervindt hier geen last van.
's Nachts en over de bodem
Uit het onderzoek blijkt dat de intrek van vis voornamelijk 's nachts plaatsvindt. Ook werd duidelijk dat de vis hoofdzakelijk over de bodem van de sluis naar binnen zwemt. "Deze vissen liggen al voor de sluisdeuren te wachten als het spuien begint. Ze worden een handje geholpen door de deuren van de spuisluizen iets eerder open te zetten zodat korte tijd zout water met de vis mee naar binnen spoelt." (Rijkswaterstaat, 2014)
Het doorlaten van de vis is erg belangrijk voor een gezonde visstand in het IJsselmeer. Een goede passeerbaarheid en een visvriendelijke vorm van sluisbeheer zijn van levensbelang voor de trekvissen.
In 2014 wordt het testen van een aantal voorkeursvarianten afgerond. Daarna past Rijkswaterstaat in 2015 de bediening definitief aan. Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier. Voor meer informatie over het verbeteren van de vismigratie, klik hier.
Bron: Het Blauwe Hart
Lees ook: